Ексклюзиви
субота, 04 серпня 2018 09:21

"Томос стане успіхом України. І Порошенка" - історик

Автор: Ярослав ТИМЧИШИН
  1979-го влада обміняла Валентина Мороза та ще чотирьох дисидентів на двох радянських агентів КДБ. Того ж року на Захід виїхала його дружина Раїса Мороз - перекладач, публіцист, радіожурналіст, письменник-мемуарист, учасник дисидентського руху. Вони розлучилися влітку 1981-го
1979-го влада обміняла Валентина Мороза та ще чотирьох дисидентів на двох радянських агентів КДБ. Того ж року на Захід виїхала його дружина Раїса Мороз - перекладач, публіцист, радіожурналіст, письменник-мемуарист, учасник дисидентського руху. Вони розлучилися влітку 1981-го

Надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві буде великим успіхом. І для України, і для президента Порошенка.

Так вважає 82-річний Валентин Мороз - історик, дисидент, радянський політв'язень.

"Кожен серйозний українець бачитиме, що президент робить історичну справу. Йде до того. Тут багато чинників, але Порошенко - добрий політик. Англійці кажуть: демократія - то найменше лихо. Не рай, але ліпшого нічого ще не придумали. В Україні ліпшого за Порошенка зараз не придумаємо. Бо хто буде? Вакарчук - президентом?", - каже Валентин Мороз в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автокефалію Української церкви перенесли на осінь

Припускає, що Юлія Тимошенко із Петром Порошенком можуть знайти спільну мову.

"Із Ющенком у неї не вийшло тандему. Вона - ділова і працьовита. А Ющенко - колгоспний бухгалтер, тільки бджіл знав, більше нічого. Він до політики не годився абсолютно", - додає Мороз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа дала гроші на сміттєпереробний завод у Грибовичах

Прогнозує політичну кар'єру меру Львова Андрію Садовому.

"Не здивуюся, якщо в перші величини вискочить Андрій Садовий. Його "Самопоміч" - успішна партія. І він успішний політик. Правда, його намагаються засипати львівським сміттям. Але то інтриги. В Україні не так легко щось позитивне зробити. Добре, що Порошенко вміє хапати такі моменти, як українська церква. Але чуття підказує, що Садовий - умовно кажемо - може бути у Порошенка прем'єром", - додає Валентин Мороз.

Повну версію інтерв'ю з ним читайте у журналі "Країна" за 26 липня.

Отримання Україною томосу про автокефалію православної церкви завдасть сильного удару по позиціях Московського патріархату в Україні та Російської православної церкви. Бо Москві доведеться переписувати свою історію, заявив предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет. "Історія російської церкви починатиметься не з хрещення Русі, а з 1448 року - коли вона відокремилася від Київської митрополії. Русь існувала, а Росії не було як держави".

Зараз ви читаєте новину «"Томос стане успіхом України. І Порошенка" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути