Ексклюзиви
четвер, 08 жовтня 2009 09:39

Тимошенко звинуватили в "культурно-мовному нацизмі"

Тимошенко звинуватили в "культурно-мовному нацизмі"

Депутати Луганської обласної ради 7 жовтня направили звернення в Парламентську асамблею Ради Європи, Верховну Раду, Генпрокуратуру і уповноваженому ВР з прав людини з вимогою відмінити постанову Кабміну. Згідно з нею все спілкування в школах повинно вестися українською мовою. Депутати вважають це утиском прав російськомовних громадян.

Проект тексту звернення внесла на розгляд сесії фракція Партії регіонів, що має в облраді переважну більшість (100 депутатів з 120). Приводом для цього слугувала постанова Кабміну від 30 вересня, що визначає, що "в робочий час в державному та комунальному учбовому закладі обов"язково використовувати українську мову" не тільки в процесі викладання, але й в особистому спілкуванні учнів і педагогів.

Представляючи звернення, депутат облради, доктор філологічних наук Ірина Зайцева (ПР) назвала дії Кабміну "неприкритим культурно-мовним нацизмом".

"Забороняючи школярам і вчителям спілкуватися в стінах учбового закладу російською мовою, уряд Тимошенко в черговий раз демонструє свою повну зневагу до прав російськомовних громадян", - впевнена вона.

У результаті за ухвалення звернення проголосували 92 депутати з 94, присутніх на сесії.

Єдиний депутат, що голосував проти, - член фракції БЮТ Вадим Даніелян - впевнений, що звернення обласної ради надмірно політизується.

"Навіть лідер ПР Віктор Янукович навчився говорити українською мовою. Починається політичний сезон, піднімається питання мови. Наступним буде питання НАТО", - сказав Даніелян.

У Міністерстві освіти і науки вважають, що ухвала уряду не порушує права учнів. "Вона лише приводить законодавство у відповідність з Конституцією.

У особисте життя вчителів, ясна річ, ніхто не лізе, але весь учбово-виховний процес в українських школах повинен проходити українською мовою. Депутати або не розуміють, про що йде мова, або займаються політичними спекуляціями", - заявив завідувач сектором сприяння освіті на рідній мові Міносвіти Юрій Кононенко.

"КоммерсантЪ-Украина"

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко звинуватили в "культурно-мовному нацизмі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути