Ексклюзиви
середа, 07 червня 2017 19:48

Тимошенко змовилася з Путіним - Чорновіл

Тимошенко змовилася з Путіним - Чорновіл
"Путін на президентських виборах підтримував Тимошенко і сприйняв як особисту образу її арешт" - Тарас Чорновіл. Фото: Reuters

Юлія Тимошенко змовилася з тодішнім прем'єром Росії Володимиром Путіним під час укладання газових контрактів.

Про це Gazeta.ua сказав колишній народний депутат Тарас Чорновіл.

"Елементи державної зради є. Вони випливають не з контракту.

Це особисті контакти Тимошенко з Путіним, домовленості з ним на випадок, якщо вона стане президентом. Відверто говорила тоді, що закладала знижку, прив'язану до її особи. Доки вона при владі - знижка діє. Як її не буде - нехай наступники спробують передомовитися з Путіним. Тому був елемент змови з лідером іншої держави. Це завдало країні великих збитків", - пояснив експерт.

Екс-прем'єрку арештували, тому що була політичним опонентом Віктора Януковича, нагадує Чорновіл.

"2010 року Янукович намагався показати Путіну, що він незалежний і може посягнути на його протеже в Україні. Тоді Путін на президентських виборах підтримував Тимошенко і сприйняв її арешт як особисту образу", - розповідає колишній нардеп.

"Безпосередньо розробкою контракту з боку України займався не Дубина (Олег Дубина керував Нафтогазом з 2007-го по 2010 рік. - Gazeta.ua), а Андрій Портнов. На той час він був народним депутатом від "Батьківщини" і її головним юридичним радником. Група Медведчука - депутати фракції Тимошенко. Вони теж причетні до юридичної сторони цього контракту. Його підготували і підписали за участі Медведчука.

Треба довести, що був реальний умисел не просто нажитися, а завдати українській державі небезпечних для її існування збитків у прямій змові з лідером іншої країни. Треба мати докази. Умовно, свідчення самого Путіна. Зрозуміло, їх не буде. Нема і документів, які б це доводили. Тимошенко може себе почувати спокійно і впевнено", - додав Чорновіл.

Тимошенко не судитимуть, каже екс-нардеп.

"Конституція передбачає для неї рятівний момент: не можна людину двічі засудити за один злочин", - говорить Чорновіл.

У вівторок, 6 червня, голова фракції БПП Артур Герасимов назвав національною зрадою газові угоди 2009 року. Він закликав антикорупційні органи провести відповідну перевірку.

Нафтогаз і російський "Газпром" у січні 2009 року уклали угоди на постачання і транзит російського природного газу за принципом "бери або плати". Напередодні президентських виборів, у яких брала участь Юлія Тимошенко, діяла 20% знижка, після чого ціна газу зросла до $305,68 за 1 тис. куб. м.

Тимошенко арештували 5 серпня 2011 року під час судового процесу у "газовій справі", а 11 жовтня Печерський районний суд Києва засудив її до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових угод.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко змовилася з Путіним - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути