середа, 29 квітня 2009 08:57

Тимошенко запропонує Путіну підвищення транзитної ставки

Тимошенко запропонує Путіну підвищення транзитної ставки

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні здійснить одноденний робочий візит до Росії і візьме участь в четвертому засіданні Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії.

Тимошенко обговорить з главою російського уряду Володимиром Путіном нову міжурядову угоду, що передбачає розширення потужностей української газотранспортної системи (ГТС), пише "Комерсант-Україна".

За даними галузевих міністерств України і Росії, йдеться про спільне будівництво нових газопроводів. Так, раніше заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський погодив в Києві з міністром палива і енергетики України Юрієм Проданом текст нової міжурядової угоди по газу. Що саме буде записане в ній, учора ввечері ніхто точно сказати не міг. Співбесідники "Комерсант-Україна" припускали два різних варіанти: спільне будівництво газопроводу або спільна модернізація ГТС України. Обидва вони передбачають відтворення міжнародного газотранспортного консорціуму, про що Тимошенко і Путін домовилися 19 січня - як про підсумки завершення газової війни.

Відразу два співбесідники видання розповіли, що в додатку до нової угоди буде прописано зростання транзитної ставки.

"Інвестиційну складову в транзитну ставку можна включати не тільки при будівництві нових газопроводів, але і у разі масштабної реконструкції тих, що вже є, яку Україна запланувала наступного року", - пояснив член комітету Верховної Ради з ПЕК, радник прем"єр-міністра Олександр Гудима.

Якщо модернізація буде проведена силами українських машинобудівників, об"єм інвестицій, за його словами, складе близько $3 млрд, а тарифна ставка на транзит газу для Росії виросте з $1,6 до $2-2,5 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км. Якщо ж в модернізації братимуть участь західні компанії, вона обійдеться в $4,5-5 млрд і ставка транзиту складе $2,5-3 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км.

Гудима також розповів, що сьогодні українська сторона має намір запропонувати російській спільний проект по розширенню потужностей транзиту газу. За рахунок реконструкції газопроводів Іванцевичі-Долина і Торжок-Долина, а також будівництва газопроводу Богородчани-Ужгород при мінімальних інвестиціях у розмірі $350 млн можна буде отримати додаткові потужності по прокачуванню 30 млрд кубометрів газу. Новою інфраструктурою, за його словами, володітимуть на паритетних початках "Газпром" і "Нафтогаз" - як інвестори проекту.

"Це може стати першим кроком до розвитку спільних проектів у сфері транзиту", - прокоментував радник прем"єра.

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський вчора заявив: "Ми вітаємо участь Росії в модернізації ГТС України, а форму цієї участі повинні визначити прем"єри двох країн".

Високопоставлений співробітник НАК повідомив, що раніше обговорювалися перспективи участі Росії в модернізації ГТС України в цілому. У "Газпромі" схвалили б таке рішення українського уряду.

Крім того вчора, 28 квітня, Тимошенко повідомила, що одним із пріоритетних питань під час українсько-російських переговорів у Москві 29 квітня буде тема поглиблення співпраці в галузі авіабудування.

За її словами, під час візиту до Москви планується підписати відповідні угоди щодо співпраці в авіабудуванні.

За матеріалами "Комерсант-Україна", Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко запропонує Путіну підвищення транзитної ставки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути