понеділок, 24 березня 2008 09:08

Тимошенко заборгувала нафтозаводам мільярд гривень - експерт

"Сьогодні уряд діє на ринку нафтопродуктів абсолютно безініціативно: відсутня системна робота і заходи, які були б спроможні запобігти кризі або, принаймні, її пом"якшити".

Про це заявив директор Українського інституту енергетичних досліджень Костянтин Бородін, коментуючи причини кризи, що склалася на ринку нафтопродуктів.

"У січні поточного року уряд скасував режим сплати ПДВ з імпорту нафти за рахунок ПДВ-векселів, які видаються тоді, коли уряд не виконує своїх зобов"язань із повернення ПДВ підприємствам. На сьогоднішній день заборгованість уряду перед переробляючими заводами з повернення ПДВ перевищує мільярд гривень. У той же час скасування можливості сплати ПДВ за імпорту нафти цими векселями призводить до того, що заводи вимушені залучати кредитні кошти, власні оборотні кошти для сплати цих податків, не отримуючи їх повернення за експорту. Це прямо впливає, в межах 5-7%, на здорожчання нафтопродуктів, вироблюваних усередині країни. Це перший крок уряду, який призвів до зрожчання нафтопродуктів в країні", - повідомив Бородін.

На думку експерта, другим кроком, що викликав "невелику паніку" серед власників АЗС, стало врегулювання прибутку власників автозаправних станцій на рівні 8-9%, "притому що загальновизнана маржа повинна залишати 14%".

Третім кроком уряду Тимошенко, що створив передумови для нинішньої кризи, за словами Костянтина Бородіна, є "відсутність роботи зі створення стабілізаційного резерву нафтопродуктів, який, за логікою, повинен формуватися в січні. Коли ціни на нафтопродукти нижчі, є сенс скуповувати нафтопродукти саме в грудні - лютому з тим, щоб виводити їх на ринок у періоди ажіотажу, наприклад навесні. Вказівка щодо формування такого резерву надійшла тільки в березні", - підкреслив експерт.

Джерело: ИМК.
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко заборгувала нафтозаводам мільярд гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути