Ексклюзиви
середа, 12 листопада 2008 09:22

Тимошенко вчинила так, як Азаров

Кабінет міністрів вирішив повернути практику відшкодовування ПДВ підприємствам держоблігаціями, направити до стабілізаційного фонду 3 млрд. грн. і остаточно відмовився від скорочення витрат.

До того ж, Мінфін має намір витратити кошти Держказначейства на фінансування соціальних виплат. Ці пропозиції містяться в поданих у Верховну Раду змінах в держбюджет-2008.

У вівторок, 11 листопада, Кабмін подав в Раду проект змін в бюджет-2008, прийнятий напередодні на закритому засіданні Кабміну. Серед нових норм ще більше збільшення доходів бюджету - на 11 млрд. грн., до 235,771 млрд. грн. - в основному за рахунок імпортного ПДВ (+14 млрд. грн), пише Коммерсант-Украина.

Як пише видання, скорочувати витрати в Кабміні не мають наміру. Вони, навпаки, будуть збільшені на 13,424 млрд. грн. - до 253,047 млрд. грн. Фінансувати бюджет Мінфін хоче за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку, які необхідно буде "відновити рівними частинами протягом наступних п"яти років". Левова частка фінансування піде НАК "Нафтогаз України" - 4,2 млрд. грн. - і Пенсійному фонду - 6,6 млрд. грн.

У стабфонд надійдуть кошти від продажу цільових ОВДП на суму 2,99 млрд. грн. (на рекапіталізацію банків), 1 млрд. грн. одержить Фонд гарантування внесків фізосіб. План приватизації зменшений з 8,602 млрд. грн. до 607,144 млн. грн.

Видання відзначає, що найбільш резонансною пропозицією Кабміну стала ідея відшкодовувати ПДВ облігаціями. ПДВ-держоблігації пропонують погашати протягом п"яти років щорічно у розмірі 20% їх номінальної вартості з виплатою доходів з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ (зараз - 14,4%). Кабмін уточнює, що все це буде "за згодою платників податків".

Аналогічну практику використовував в 2004 році Мінфін (випуск держпаперів на 1,9 млрд. грн.) під керівництвом Миколи Азарова. Прес-служба Мінфіну від коментарів відмовилася, але неофіційно у відомстві запевнили, що ПДВ-облігації - "подушка безпеки", якою Кабмін скористається у разі обмежених фінансових можливостей.

"Може, якесь велике підприємство захоче не знімати гроші з казначейства зараз, а одержати їх пізніше, але з відсотками", - сказало джерело видання, уточнивши, що ця норма буде прописана і в бюджеті-2009.

"На початку року у нас прострочена заборгованість складала 4,1 млрд. грн., зараз - 2,6 млрд. грн. Але темпи скорочення такі, що, можливо, є сенс в реструктуризації боргу шляхом випуску облігацій", - заявив заступник голови ДПАУ Сергій Чекашкін.

4 post.
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко вчинила так, як Азаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути