понеділок, 27 липня 2009 10:44

Тимошенко штрафуватиме газових боржників

Тимошенко штрафуватиме газових боржників

Кабінет міністрів має намір ввести штрафи за невчасну оплату газу і житлово-комунальних послуг населенням на вимогу МВФ.

Про це повідомило високопоставлене джерело в Секретаріаті Президента, пише Дело.

Уряд узяв на себе таке зобов"язання в рамках домовленостей з Міжнародним валютним фондом про виділення третього траншу кредиту stand-by ($3,3 млрд). За словами співрозмовника, штрафи можуть бути введені орієнтовано в кінці вересня.

Донині Кабміну необхідно "проштовхнути" необхідні зміни в низці законів. Введення системи фінансових санкцій повинне збігтися з 20%-им підвищенням цін на газ і комунальні послуги.

Минулої п"ятниці Нацкомісія з регулювання електроенергетики повідомила, що з 1 вересня блакитне паливо подорожчає для населення, з 1 жовтня — для підприємств теплоенергетики. Таким чином, штрафи повинні мінімізувати зростання заборгованості населення за газ і послуги ЖКГ, яке, на думку експертів, спостерігатиметься з підвищенням тарифів.

Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомив, що для введення системи санкцій за невчасну оплату газу і житлово-комунальних послуг населенням необхідно внести поправки до трьох законів. Зокрема, "Про теплопостачання", "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги" (його треба відмінити), а також в закон "Про житлово-комунальні послуги".

"У останній нормативний акт потрібно внести зміни в частині передачі повноважень з встановлення тарифів від місцевих органів влади незалежному регулюючому органу. Крім того, потрібно ухвалити і новий закон — про реформування газового ринку. Зараз Кабмін готує такий законопроект", — говорить Соколовський. На його думку, прийняти всі перераховані документи до 1 жовтня сповна реально.

Якою буде методика визначення розміру штрафів — доки не ясно. Співрозмовник видання в Мінпаленерго запевняє, що це питання доки не обговорювалося. "Він носить технічний характер, на рівні уряду і МВФ про принципи нарахування штрафів не йшлося", — відзначило джерело.

В уряді також стверджують, що штрафи за невчасну оплату газу і послуг ЖКГ будуть введені в рамках поліпшення платіжної дисципліни населення. Співрозмовник видання відзначив, що це питання може загостритися восени, коли вступлять в дію нові тарифи на газ, які, вочевидь, призведуть до підвищення тарифів на комунпослуги. В той же час джерело повідомило, що система штрафування існує в більшості країн Європи. Тому вимога МВФ ввести пеню в Україні також є спробою привести наше законодавство до західних норм.

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Тітенко вважає, що введення штрафів, в першу чергу, пов"язане з побоюванням МВФ за фінансовий стан НАК "Нафтогаз України".

"У МВФ не пропонують підвищити ціни на електроенергію для населення, хоча вони на відміну від діючих економічно обґрунтованих тарифів на газ покривають лише 30% собівартості. З цього я роблю висновок, що в МВФ бачать велику загрозу для країни у зв"язку з фінансовою незбалансованістю "Нафтогазу", — говорить Тітенко.

Форпост
Зараз ви читаєте новину «Тимошенко штрафуватиме газових боржників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути