Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2008 10:32

Тимошенко попросила Путіна підтримати її на президентських виборах

Тимошенко попросила Путіна підтримати її на президентських виборах
Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко має намір врегулювати газову суперечку з Росією, пообіцявши Москві продовжити договір про базування Чорноморського флоту і пригальмувати вступ України в НАТО.

Про це повідомило російське видання "Коммерсант" з посиланням на свої достовірні джерела.

Як нагадує газета, в п"ятницю Тимошенко відправилася до Мінська на зустріч глав урядів країн СНД і провела переговори з прем"єр-міністром РФ Володимиром Путіним. Російський прем"єр подякував Тимошенко "за оперативне рішення про погашення боргових зобов"язань" і заявив, що "Газпром готовий в перспективі працювати безпосередньо з Нафтогазом".

Тим часом, за інформацією Комерсанта, на зустрічі в Мінську глави урядів Росії і України обговорювали ширше коло питань. Джерела газети, близькі до Газпрому і Нафтогазу, повідомили, що в контексті газових операцій Путін і Тимошенко обговорили долю Чорноморського флоту, а також перспективи вступу України в НАТО.

Видання відзначає, що Тимошенко пов"язувала ці питання ще в 2006 році, заявивши в парламенті: "Якщо Росія зробить декілька таких кроків, як підвищення цін на газ, то Крим перший піде в НАТО".

"Довіряти Юлії Тимошенко - це останнє, що слід робити"

Проте за даними газети, в ході зустрічі в Ново-Огарьово з Путіним 20 лютого прем"єр України перевернула цю формулу. Джерело, близьке до Юлії Тимошенко, повідомило, що вона пообіцяла не форсувати приєднання України до НАТО, продовжити базування Чорноморського флоту РФ після 2017 року і допустити Газпром до управління українськими газотранспортними активами.

У обмін Тимошенко просила Росію підтримати її кандидатуру на президентських виборах в Україні 2009 року, а також зберегти відносно низькі ціни на газ для України. Як повідомило джерело Комерсанта, сторони домовилися "рухатися в цьому напрямі".

Газета робить висновок, що, виходячи з цього, Тимошенко може позиціонувати себе як політик, який здатний домовитися з Москвою і зберегти українським виборцям прийнятні ціни на газ. Якщо цей маневр вдасться, то шанси Тимошенко в 2009 році змінити прем"єрське крісло на президентське різко зростуть.

Але в той же час, Ъ відзначає, що Кремль може і не підтримати Тимошенко. "Довіряти Юлії Тимошенко - це останнє, що слід робити", вважає джерело в адміністрації президента Росії.

Нагадаємо, 23 травня прем"єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін подякував главі українського уряду Юлії Тимошенко за своєчасне вирішення питання газового боргу і рекомендував їй доручити відповідним структурам своєчасно платити за постачання російського газу.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко попросила Путіна підтримати її на президентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути