Ексклюзиви
середа, 21 січня 2009 09:06

Тимошенко підписала невигідну газову угоду під тиском Кремля - Бородін

Тимошенко підписала невигідну газову угоду під тиском Кремля - Бородін

Ціна російського газу для України виявилася найвищою в Європі, вважає керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

"У першому кварталі лише Румунія має ціну $470 за 1000 куб. м, а решта всіх країн - нижче. Україна без урахування знижки, якої не буде 9 з 10 років дії контракту, має базову ціну $450, але ж навіть за заниженим на сьогодні тарифом на транзит ціна газу на російськіому кордоні має бути нижче на $25, ніж у Румунії" - сказав він.

На думку Бородіна, якщо взяти за базову ціну для Німеччини близько $450, до формули розрахунку якої, судячи за наявними даними, близька формула ціни на газ для України, то з неї потрібно було б відняти витрати на транспортування $50-80.

"Тому з урахуванням 20% знижки ціна повинна складати $320, а не $360", - підкреслив експерт.

Він відзначив, що представник "Газпрому" у вівторок спрогнозував середньорічну ціну газу для Європи в 2008 році в $280, тому озвучена Тимошенко ціна в $228,8 означає лише умовну знижку в декілька доларів.

Бородін нагадав, що реальна ціна повинна була складати близько $195 на 2009 рік, додавши, що постфактум можна віддати належне представникам секретаріату українського президента, які називали саме такі цінові параметри.

В той же час він підкреслив, що мова йшла про паралельне збільшення ціни на транзит, тоді як насправді його не відбулося і ставка транзиту збережена на рівні $1,7 за транспортування 1000 куб. м на 100 км.

"Таким чином, навіть в частині цінових параметрів підписаних угод жорсткішої поразки Україна не знала ніколи. Навіть якщо порівнювати з газовою війною 2006 року, внаслідок чого уряд Юрія Єханурова пішов у відставку, ціна на газ була підвищена з $65 до $95, тоді як ставка транзиту - з $1,09 до $1,6", - підкреслив керівник Центру енергетичних досліджень.

Він нагадав, що такі умови діятимуть протягом 10 років.

Серед інших проблемних питань підписаних угод, Бородін також назвав питання ціноутворення на транзит з 2010 року, яке дотепер незрозуміле.

Експерт також звернув увагу на те, що Україна законтрактувала на 2009 рік лише 40 млрд куб. м, що значно менше, ніж в попередні роки. "Значить, з газового балансу України виключено від 9 до 15 млрд куб. м, які самостійно експортуватиме "Газпром", або, що найймовірніше, нова експортна компанія, про що раніше заявляв екс-міністр палива і енергетики Юрій Бойко", - сказав Бородін.

За його словами, не зрозуміла відповідь на питання, як покриватиметься різниця в ціні закупівель "Нафтогазом" газу в першому кварталі по $360, якщо ціна продажу споживачам складе $228,8? "Особливо актуально в такій ситуації положення контракту, озвучене "Газпромом", що перше ж прострочення платежу призведе до переходу на 100% передоплату" - відзначив експерт.

Він також вказав на повідомлення російської сторони, що контракт передбачає збільшення частки компанії "Газпром збут Україна", дочки "Газпрому", на українському ринку до 25% від об"єму газу, що імпортується, що складає близько 10 млрд куб. м в рік.

Підсумовуючи загальне враження від підписаних документів, повна інформація про які до цих пір відсутня, експерт висловив думку, що український прем"єр Тимошенко погодилася на такі умови під тиском.

"Важко придумати якісь обіцянки російської сторони, під які можна було б піти на такі невигідні умови. Думаю, мова йшла про тиск на українського прем"єра" - сказав Бородін.

За матеріалом: Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко підписала невигідну газову угоду під тиском Кремля - Бородін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути