Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 10:50

Тимошенко дасть гроші на газифікацію 200 населених пунктів

Тимошенко дасть гроші на газифікацію 200 населених пунктів

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко вчора заявила, що уряд виділить 700 млн грн на споруду нових розподільних газопроводів.

У Мінпаливенерго стверджують, що фінансуватися програма буде на кошти, отримані від підвищення тарифів на прокачування газу для облгазів.

Відповідне рішення буде прийнято після того, як держава завершить передачу розподільних газопроводів компанії "Нафтогазмережі", вважають експерти.

Вчора, відкриваючи засідання Кабінету міністрів, прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що затверджена програма добудови газорозподільних мереж, відповідно до якої газом будуть забезпечені негазифіковані населені пункти.

За словами Тимошенко, в Україні залишаються недобудованими розподільні мережі у всіх регіонах країни. "Ми починаємо програму з повної добудови цих газопроводів", - сказала прем"єр. Загальна вартість програми складає 700 млн грн. Терміни її реалізації та джерела фінансування Юлія Тимошенко не уточнила.

Загальна протяжність газопроводів України складає 283,2 тис. км., з них на розподільні мережі, якими управляють міськгази і облгази, доводиться 246,1 тис. км.

В кінці липня Кабмін опублікував розпорядження, яким передав мережі 42 облгазів НАК "Нафтогаз України". За станом на 31 липня в країні газифіковано більше 85 тис. підприємств і 16,1 млн квартир і будинків.

У прес-службі НАК "Нафтогаз України" вчора заявили, що програма з будівництва нових газорозподільних мереж фінансуватиметься з власних коштів компанії. Проте джерело, близьке до Мінпаливенерго, пояснило, що мова йде про газифікацію більше 200 міст і сіл.

"Мова йде перш за все про населені пункти з населенням більше тисячі чоловік, які поки не мають газу", - розповів співбесідник в Мінпаливенерго. За його словами, фінансування буде притягнуто за рахунок 60-70-відсоткового зростання тарифів на транспортування газу споживачам.

На думку директора Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, реалізувавши програму газифікації, "Нафтогаз" зможе збільшити продаж газу населенню на $35-40 млн на рік. Раніше на вимогу МВФ Україна зобов"язалася підвищити ціну газу для населення до економічно обгрунтованого рівня. Національна комісія регулювання електроенергетики вже прийняла рішення про їх підвищення на 20% з 1 вересня.

Коммерсантъ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко дасть гроші на газифікацію 200 населених пунктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути