пʼятниця, 15 липня 2011 20:53

Тігіпко: 95 пенсіонерів на 100 працівників - це катастрофа

Тігіпко: 95 пенсіонерів на 100 працівників - це катастрофа

В Україні немає фінансового ресурсу, яким би можна було покрити дефіцит Пенсійного фонду (ПФ). Крім того, проблема пенсійного забезпечення полягає в тому, що в нашій країні відсутня система відрахувань працівником в обов'язковому порядку коштів на свій персональний рахунок (другий рівень пенсійного забезпечення - ред.).

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в ефірі програми "Шустер LIVE" на Першому національному телеканалі.

Зокрема, за словами Тігіпка, проблема в Україні полягає в тому, що немає другого рівня пенсійного забезпечення, який "нам дуже потрібний, оскільки там є персоніфікація".

"У нас сьогодні одна з головних проблем - це нелегальні заробітні плати. Ось на другому рівні з часом не можливо платити нелегальну зарплату, бо інакше людина серйозно страждає. Створюється хороший стимул для працівника: "Це мої відрахування. Я вийду на пенсію, а ви мені недоплачуєте. Дайте мені легальну зарплату", - пояснив чиновник.

Разом з тим, на його думку, найбільша проблема сьогодні накопичилася в солідарній системі.

"Ми маємо 13 млн. 700 тис. пенсіонерів, а число людей, які відраховують до Пенсійного фонду, з кожним роком падає. У 2006 році було 15 млн. 800 тис чоловік, зараз - 14 млн. 400 тис чоловік. Тобто у нас 100 працівників підтримують 95 пенсіонерів. Співвідношення в тій же Німеччині: 100 працівників підтримують 39 пенсіонерів, у Франції - 35 пенсіонерів, у Росії - 52 пенсіонера. Тому у нас ось тут катастрофа", - вважає віце-прем'єр.

Тігіпко також уточнив, що у нас 2 млн 800 тис осіб отримують пенсію нижче 800 грн., 4 млн 100 тис осіб - від 800 до 900 грн, і взагалі 65% пенсіонерів отримують пенсію нижче 1000 грн.

"Середня пенсія на кінець 2010 року в Україні склала 1150 грн. на людину. При цьому у нас дуже великі відрахування у порівнянні з іншими країнами, але ми все рівно маємо дефіцит ПФ, що найстрашніше. У нас немає ресурсу, який би ми могли взяти і перерозподілити якось в ПФ і додати людям пенсії", - підкреслив чиновник.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко: 95 пенсіонерів на 100 працівників - це катастрофа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути