субота, 22 вересня 2012 12:59

Спецтема: Вибухи у Дніпропетровську

Теракти у Дніпропетровську можуть бути вигідні "регіоналам" - "свободівець"

Теракти у Дніпропетровську можуть бути вигідні "регіоналам" - "свободівець"
Денисенко: "Жодного представника Партії регіонів слідство не допитувало". Фото: dniprograd.org

Радник голови ВО "Свобода" Олега Тягнибока Андрій Денисенко провів власне розслідування діяльності підозрюваних у здійсненні теракту в Дніпропетровську 27 квітня.

Серед них політологи Віктор Сукачов і Дмитро Рева, яких пов'язують зі співпрацею з Партією регіонів.

Чому Ви проводили розслідування у цій справі?

Я свідок у справі дніпропетровських терористів. Був офіційно допитаний. Хоча в день вибухів перебував у Києві і ніколи не належав до "групи ризику". Вже через дві години після теракту біля мого дому чергувала міліція. Мене та ще кількох активістів націоналістичних і опозиційних організацій перевіряли на причетність до вибухів. Жодного представника Партії регіонів слідство не допитувало, зокрема Івана Ступака. Цього вимагала депутат Дніпропетровської облради Вікторія Шилова. Вона чула, як Ступак сказав у день теракту: "зараз так громихне, що в цій області всім мало місця буде". У списку на допити були переважно "свободівці" та "тризубівці".

Що запитували на допиті?

Чи виготовляв колись вибухові суміші та пристрої, чи маю відношення до організації та здійснення терактів у Дніпропетровську. Сказав їм, що виготовляв у дитинстві. Стругав сірку з сірників, забивав у старі гільзи та кидав у багаття. Розпитували, чи мені відомі якісь терористичні організації. Відповів: Партія регіонів, яка здійснила конституційний переворот і може бути причетна до терактів. Вона використовує такі технології для залякування суспільства, репресій проти опозиції та відволікання уваги від своєї злочинної діяльності.

Які результати дослідження?

Перевірив ділові зв'язки обвинувачених у справі політологів Віктора Сукачова і Дмитра Реви. Вони мали прямі контакти з працівниками штабу Партії регіонів протягом періоду з осені 2011 року аж до затримання. Їх залучали до розробки кампаній мажоритарників. Вони готували аналітику для "регіоналів", брали участь у мозкових штурмах. До складу аналітичної групи тоді входили інші політологи - Січкаренко, Пащенко, Клячін. Цікаво, чи була ця група на агентурному контролі через одного з її членів, чи не здійснювалося опосередковане зовнішнє управління. Такої версії слідство навіть не розробляло. Їхня співпраця з ПР ніде не афішувалася. Хоча кілька разів Сукачов у ролі незалежного експерта був присутній на круглих столах, обережно підігруючи місцевій владі.

Теракти справа рук "регіоналів"?

"Не стверджую, що певні кола у ПР або влада в цілому причетні до терактів. Це їм може бути вигідно. Слідство повинне відпрацьовувати і такі версії. Так само і версію причетності російських спецслужб. Це не робиться через політичні причини. "Регіонали" використовують цю ситуацію проти опозиційних сил із першого дня. Спершу Михайло Чечетов і Микола Азаров натякали, що теракти можуть бути вигідні опонентам влади. Потім розповідали, що політологи працюють на "бютівця" Михайла Соколова. Всі у Дніпропетровську знають, що він розпустив свій штаб разом із Сукачовим і з Ревою у серпні 2011-го.

Як до ситуації налаштовані мешканці у Дніпропетровську?

Люди переконані, що теракти організувала влада. Щоби відволікти увагу від суду над Тимошенко. Думаю, обставини надають правоохоронцям привід для обшуків. Хочуть залякати людей. Рейтинг Партії регіонів у Дніпропетровській області не перевищує 15-20 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Теракти у Дніпропетровську можуть бути вигідні "регіоналам" - "свободівець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути