понеділок, 17 вересня 2012 22:56

"Тепер можуть відкрити справу, навіть якщо хтось телефоном скаже, що пора брати сокиру і йти у наступ" - Ігор Мазур

"Тепер можуть відкрити справу, навіть якщо хтось телефоном скаже, що пора брати сокиру і йти у наступ" - Ігор Мазур
Ігор Мазур не виключає протистояння із кровопролиттям. Фото: bilozerska.info

Українська влада діє методами Радянського Союзу.

Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів керівник Київського УНА-УНСО Ігор Мазур.

Уряд видав указ, зокрема для МВС та СБУ, щодо вжиття заходів по протидії розповсюдженню матеріалів із закликами до зміни державного ладу чи здійснення терористичних актів. Що це може означати?

-  Планово під вибори формується силовий сценарій. В четвер мабуть буде прийнятий закон про мирні зібрання у редакції "литвинівця" Зарубінського. Він також передбачає різні неоднозначні формулювання, за якими одним можна дозволити багато чого, а інших притягнути до відповідальності.  Згідно цього закону мають бути  відповідальні за мітинги, які мають бути з пов'язками, вони несуть за це матеріальну відповідальність . Крім того, не можна проводити зібрання біля певних установ, є певні обмеження по часу. Тобто якщо когось  вбили чи зґвалтували, то тільки через три дні можна приходити мітингувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові на мітинг "Собору" прийшли 4 тисячі осіб

Але суть не в тому. Якщо зараз прав у протестуючих багато і немає факту якихось заборон, то по цьому закону багато чого буде заборонятися.

Подібні рішення уряду також підводяться під певний сценарій виборчої кампанії. Коли будь-які дії проти діючої влади, або масові заходи, будуть присікатися. Будуть заведені кримінальні справи за заклики до повалення державного ладу.  Цей указ зокрема передбачає те, що навіть зараз нашу розмову слухають. Я у цьому впевнений на 100%.  Бо перед "Україною без Кучми" наші розмови з хлопцями почали слухати через кілька днів після зникнення Гонгадзе. Півроку 50 основних телефонів УНА-УНСО слухались – на це витрачались державні кошти. Цей указ значить, що навіть якщо у телефонній розмові хтось з нас каже, що пора брати сокиру і йти у наступ, це вже підстави записати це. Потім людину просто видзвонюють представники певної служби і викликають на розмову. Потім відкриваються справи за нібито підбурювання до повалення державного ладу.

Чому влада на це йде? Вона передбачає якісь невигідні для себе сценарії?

-   Вона про всі сценарії знає. Щось має бути. Знаєте, от зараз якесь затишшя, це навіть дивно. За півтора місяці до виборів перед помаранчевою революцією були отруєння, бійки, йшла мова про те, що привозитимуть шахтарів, які йтимуть на штурм.  А зараз вже можна передбачити результат з похибкою до 1-2%. Однозначно, що  цей результат комусь не сподобається і будуть акції протесту.  Навіть якщо влада віддасть кілька відсотків і отримає  50% на 50% з опозицією,  все одно я впевнений, що опозиція проводитиме акції протесту.  І ці акції протесту будуть на грані фолу. Простіше кажучи, будуть намагання підвести під те, щоб влада зробила якісь невигідні кроки.  Влада до таких кроків готова. Ми пам'ятаємо 2004 рік, коли Кучму Янукович і Медведчук підштовхували, щоб він дав добро силовикам розганяти Майдан, ввести війська в столицю.

Проти кого направлене це рішення?

-  По-перше, тиск чинитиметься на керівників опозиційних партій, які мають можливість і можуть організувати такі акції, по-друге – будуть залякувати рядових членів. Нашого побратима Віталія Грузинова більше як три тижні тому заарештували  за те, що він зняв каски з кількох працівників міліції, а коли знімав то шийку їм пошкрябав… А тепер його вирішили на два місяці закрити, щоб підводити під кримінал.  Дати два роки тюрми йому  тепер дуже просто, бо знають, що ніякі народні депутати бігати за ним не будуть.  А якщо вийде півсотні молодих людей покричати, то вони до цього звикли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада зробила свій вибір: поворот у бік Росії вже стався

А як щодо опозиційних лідерів? Чи можуть притягнути їх за політичні заяви?

-  На кожну людину збирається справа. Якщо би вона складалась з одного такого підбурювання, то дійсно це б виглядало пріснувато. Якщо вони зловлять таких моментів три-чотири, коли політик під час акції говорить, що давайте покажемо, що у нас є кулаки, тоді усе це сумується і  відкривається справа.

Чи нормальні подібні розпорядження для демократичної держави?

-  У нашій державі ще діють за методами Радянського Союзу. Силовий сценарій для них самий оптимальний.  Вони знають, що коли на вулиці збираються 500 осіб, то виступ треба  придушити,  поки їх не стало 50 тисяч. Тобто притягненням 500 людей не гребують.  Бо коли це вже великі акції протесту, люди відчувають єдність і приєднуються. А коли це на рівні тисячі людей і їх починають тягати по райвідділках, то люди думають: "Ну добре, я поки що посиджу в засаді, подивлюся".

Тобто за логікою, влада діє правильно. Бо наші люди ще дійсно бояться і їх легко залякати.  Інша справа, що ситуація ніколи не повторюється. Не буде "України без Кучми", не буде Помаранчевого майдану - буде якась третя ситуація. Чи готова влада і опозиція до цієї третьої ситуації, побачимо через півтора місяці.

В якому вигляді може бути ця "третя ситуація"?

- Це буде абсолютно інший формат. Не виключаю, що можуть бути і протистояння, коли проллється кров.  Зараз усе дуже натягнуто, а влада ще більше цю ситуацію нагнітає. Опозиційні політв'язні розуміють, що тільки зараз, завдяки таким акціям, вони можуть вийти на волю. Тому вони дуже зацікавлені в тому, щоб різні акції відбувались на вулицях.  Бо якщо не буде якихось серйозних акцій, то Юлія Володимирівна сидітиме ще дуже довго.  А якщо організується щось серйозне, то може бути навіть така гра: що ми готові ці акції припинити, якщо той і той буде на волі.  Такий сценарій може розігруватись.

 

Зараз ви читаєте новину «"Тепер можуть відкрити справу, навіть якщо хтось телефоном скаже, що пора брати сокиру і йти у наступ" - Ігор Мазур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути