Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2018 14:41

Тарута готує законопроект про деофшоризацію економіки України

Тарута готує законопроект про деофшоризацію економіки України
Лідер партії "Основа" Сергій Тарута: "Щоб запобігти відтоку капіталу, потрібно зменшити податковий тягар бізнесу"

У партії "Основа" підготували проект закону про деофшоризацію економіки України.

Про це в ефірі одного з телеканалів заявив народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута. Він пояснив цілі такого законопроекту.

"Ми підготували проект закону, який передбачає деофшоризацію, шляхи запобігання виведенню бізнесом капіталів в офшорні компанії. А сьогодні це відбувається масово, гроші виводить в офшори навіть наш президент - ми бачили повідомлення про Панамське досьє. І, мабуть, він продовжує це робити, оскільки чіткої відповіді по цій темі від нього ми не почули", - підкреслив політик.

Сергій Тарута розповів також про шляхи досягнення деофшоризації і детінізації економіки та бізнесу в Україні.

"На сьогоднішній день це величезна проблема. А для того, щоб запобігти відтоку капіталу, потрібно зменшити податковий тягар бізнесу. Створити умови, при яких виводити гроші буде невигідно. Крім того, ми в партії "Основа" пропонуємо зменшити податок на працю з нинішніх 41,5 відсотка до 25 відсотків. А також лібералізувати процес повернення виведених з України грошей, як це було в Італії, Ізраїлі. Потрібно зробити так, щоб капітали, виведені з України, повернулися в країну. Але звичайно, це не стосується виведених кримінальних і корупційних х коштів", - пояснив Тарута.

Щорічно з країни через офшори виводяться близько $ 8-10 млрд

В "Основі" готують законопроект про внесення змін до Податкового кодексу про запуск національної програми розкриття інформації. Це - своєрідний мирний економічний договір між державою і бізнесом.

Щорічно з країни через офшори виводяться близько $8-10 млрд. Через цю "хворобу" український бюджет щороку втрачає по 50-65 млрд грн податкових надходжень.

В "Основі" заявляють, що шлях репресій по відношенню до бізнесу і громадянам, тим більше в умовах недовіри людей до влади - це тупик. Тому партія пропонує "мирний" шлях вирішення проблеми - запуск програми розкриття інформації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряду треба займатися економікою, зниженням ціни на газ, а не мовним питанням - Тарута

Такі програми розкриття інформації (постійні і тимчасові) діяли і діють в 47 країнах світу. Наприклад, в Італії в 2015 році ввели таку програму. В результаті бюджетні доходи були збільшені на 4 млрд. євро, гроші були легально повернуті в національну економіку. Ще один яскравий приклад: у грудні 2016 року фіскальні влади Ізраїлю завершили таку ж процедуру, яка дозволила 7500 платникам податків легалізувати активи загальною вартістю близько $10 млрд. Зараз ця програма продовжена до 31 грудня 2019 року.

Національна програма розкриття інформації, про яку заявляє лідер "Основи", передбачає, що протягом 18 місяців громадяни можуть одноразово задекларувати своє майно і активи, якщо їх загальна вартість перевищує 2 млн грн.

Якщо громадянин придбає ОВДП на 5 років, то він не буде платити податок

Якщо незадекларованого майна виявилося більше, громадянин повинен буде за спеціальною процедурою зареєструватись і заплатити 5% податку. При цьому громадянам буде гарантуватися конфіденційність і вони будуть звільнятися від штрафних санкцій.

А якщо громадянин на свої кошти придбає ОВДП на 5 років, то він не буде платити податок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед Україною сьогодні стоять три виклики: війна, колапс економіки та еміграція - Тарута

В "Основі" вважають важливим відзначити, що ця програма - не податкова амністія, так як доходи будуть оподатковуватися. І що ця програма не буде поширюватися на капітали, які підпадають під кримінальне переслідування за відмивання брудних грошей, в тому числі політиками.

За розрахунками експертів, після запуску програми уряд зможе додатково розмістити довгострокових ОВДП на $ 10-15 млрд, і що нульове декларування обріже корупціонерам можливості комфортної легалізації їх ренти.

У партії заявляють, що запуск такої програми дозволить повернути в економіку країни понад $ 100 млрд українського походження.

Україна може залучити в економіку близько $300 млрд з трьох джерел, вважає лідер партії "Основа" Сергій Тарута. Перше - зовнішні інвестиції, які можливі при забезпеченні довіри міжнародного бізнесу до української влади. Друге джерело ресурсів - виведені з країни гроші в офшори. Третє - заощадження на руках у населення.

Зараз ви читаєте новину «Тарута готує законопроект про деофшоризацію економіки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути