середа, 20 серпня 2008 14:20

Тарасюк порівняв війну на Кавказі з терактами 11 вересня 2001 року

Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк вважає, що російсько-грузинський конфлікт можна порівняти за наслідками з терактами у США 11 вересня 2001 року.

Про це він сказав під час круглого столу "Конфлікт на Кавказі: чи потрібна Україні нова стратегія безпеки?".

"Війну на Кавказі, на мою думку, можна за наслідками порівняти хіба що з подіями 11 вересня 2001 року. Ці події корінним чином змінили підходи до понять "безпека громадян, держави" і "колективна безпека",- сказав депутат.

За словами Тарасюка, російська сторона вправно маніпулює термінами "примус до миру", "гуманітарна катастрофа", "етнічні чистки", "геноцид". Він наголосив, що це при тому, що Росія відмовляється визнати геноцидом Голодомор в Україні 1932-1933 р.

Тарасюк зазначив, що події на Кавказі ще раз підтвердили, що так звана миротворчість, якою нібито займалася Росія, - це прикриття. Він нагадав, що у 1992 році, коли у рамках СНД приймалося рішення про проведення миротворчої операції на Кавказі, Україна відмовилася від участі в цій операції, оскільки "принцип цієї операції суперечить принципам проведення миротворчих операцій, ООН та ОБСЄ".

Він зазначив, що події у Грузії показали, наскільки Росія використовує інформаційну війну для того, щоб викривити причини і перебіг цієї війни.

Короткотерміновими наслідками подій в Грузії, на думку Тарасюка, є страждання мирного населення та міжнародна ізоляція Росії. Прикладом такої ізоляції, за його словами, є вчорашнє засідання Ради НАТО.

На думку Тарасюка, конфлікт висвітлив цинічне ігнорування Росією норм міжнародного права, неповагу до територіальної цілісності і суверенітету держави.

Серед довгострокових наслідків Тарасюк відзначив перегляд відносин як окремими державами, так і міжнародними організаціями відносин з Росією. "Серед довгострокових наслідків війни слід очікувати більшої уваги на національному і регіональному рівні до питань безпеки - це перегляд військової доктрини, питання, пов"язані з озброєнням", - додав він.

Тарасюк також вважає цілком очевидним, що ситуація у Грузії висвітлила те, що Чорноморський флот РФ і його перебування на території України становлять небезпеку для національної безпеки України.

За його словами, розміщення американських систем ПРО на території Польщі і Чехії - це не ті питання, які можуть становити небезпеку для України, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Тарасюк порівняв війну на Кавказі з терактами 11 вересня 2001 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути