Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2012 11:00

Табачник вирішив підзаробити перед "засланням" у парламент?

Табачник вирішив підзаробити перед "засланням" у парламент?

За період перебування в кріслі міністра освіти та науки Дмитра Табачника освітянська галузь "прославилася" не лише проведенням псевдореформ на кшталт переписування підручників з історії України, а й постійними скандалами навколо вищих навчальних закладів приватної форми навчання. Щоправда, "відбиватися" перед ректорами за позбавлення ліцензій нині доводиться не Міністерству освіти напряму.

"Надзвичайне рішення для освітянської сфери! Вперше в Україні створена Державна інспекція навчальних закладів (ДІНЗ)", – заявив свого часу опальний міністр. Саме цей де-юре самостійний, а де-факто – повністю підконтрольний міністерству центральний виконавчий орган державної влади, і став тією "зброєю" МОН, яка, за порухом перста з певних кабінетів, оперативно знаходить недоліки в роботі "неправильних" приватних вишів.

Вперше про Державну інспекцію як каральний орган Міносвіти заявили в Ужгородському національному університеті, куди за минулий рік інспектори ДІНЗ приїжджали з перевіркою аж… дванадцять разів! Паралельно з роботою перевіряльників, заявляв свого часу ректор Микола Вегеш, йому телефонував заступник міністра освіти Євген Суліма з пропозицією… "написати заяву про звільнення". За аналогічних обставин частини студентів і приміщення у центрі столиці позбувся інший приватний виш – Славістичний університет, який після перевірки Державна інспекція навчальних закладів позбавила низки ліцензій на навчання з окремих спеціальностей. Скандали після перевірок вишів вже стали своєрідною візитівкою ДІНЗ, а ректори перевірених ВНЗ неофіційно натякають, що чи не єдина мета візитів "ревізорів" – "викачування" з приватних вишів коштів за не позбавлення ліцензій.

Поки суспільство очікує на формування нового складу Верховної Ради, а освітянський міністр Дмитро Табачник, не виключено, продовжить свою діяльність вже у стінах парламенту, пройшовши туди за списком Партії регіонів, мало не залишився непоміченим черговий "наїзд" на приватний ВНЗ. Університет економіки та права "КРОК", схоже, став останньою мішенню команди Табачника, який вже невдовзі може втратити контроль над Міносвіти (шанси кума Табачника Максима Луцького перебратися у Міносвіти після програшу виборів у Солом'янському районі столиці різко знизилися. Швидше за все не залишиться в МОН після відходу шефа і його вірний соратник Суліма).

Паралельно з перевіркою, яка раптово нагрянула в "КРОК", у засобах масової інформації з'явилися повідомлення, більше схожі на травлю вишу. Приміром, член громадської ради при Державній інспекції вищих навчальних закладів і лідер громадської організації "Інститут економіки міста" Олександр Герасимов на сайті Олександра Чаленка "Ревізор" заявив про переслідування його посадовими особами Університету економіки та права "КРОК".

В самому виші впевнені в своїй правоті і сподіваються на справедливе ставлення з боку чиновників. "У нас дійсно працювала виїзна вибіркова перевірка. Звісно, були виявлені певні недоліки, але їх не має тільки в того, хто нічого не робить", – переконує перший проректор "КРОКу" Олег Шаров.

Експерти ж переконані схема задіяна щодо "КРОКу" давно відпрацьована – "наїхати", щоб потім "домовитися". На яких умовах, суспільство може тільки здогадуватися. Утім в тому, що ці домовленості мають фінансову складову, фахівці не сумніваються. "Те, як функціонують органи моніторингу ВНЗ Міністерства освіти, дає підстави говорити не тільки про такі версії, а й про те, що з цього випливає. У тому, що Державна інспекція навчальних закладів з моменту створення стала карально-поліцейським органом при Міністерстві освіти і науки сьогодні вже ні в кого не викликає жодних сумнівів.

Ректори навчальних закладів не можуть нормально реагувати на роботу цієї установи. Ті функції, які виконує ДІНЗ, і діяльність, яку вона провадить, є абсолютно непрозорими, нерегламентованими, незрозумілими і беззмістовними. Вони регулярно проводять перевірку приватних вишів, тобто тих, які не перебувають у безпосередньому зв'язку і під пильними контролем Міносвіти", – каже директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

І хоча голова Державної інспекції навчальних закладів Михайло Гончаренко постійно спростовує у своїх інтерв'ю, "що державна інспекція перевіряє лише приватні виші", однак переважна більшість перевірених і закритих інспекцією ВНЗ мали саме таку форму власності. "Останнім часом Міністерство освіти і науки дійсно дотримується тенденції створення певного пресингу на вищі навчальні заклади приватної форми власності", – додає екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти, член Національної академії педагогічних наук України Лілія Гриневич.

 

Зараз ви читаєте новину «Табачник вирішив підзаробити перед "засланням" у парламент?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути