Ексклюзиви
субота, 12 січня 2013 01:27

Син Пшонки покриває численні правопорушення Газу України 2009 - Сиротюк

Син Пшонки покриває численні правопорушення  Газу України 2009 - Сиротюк
ФОТО: ukr.obozrevatel.com

Син генерального прокурора України Віктора Пшонки Артем Пшонка покриває протизаконну діяльність компанії Газ Україна 2009, яка здійснює контрабанду бензину і монополізує ринок. Про це йдеться в запиті депутата від ВО Свобода Юрія Сиротюка на ім'я генпрокурора і глави СБУ Олександра Якименка, повідомляє прес-служба партії.

На його думку, тільки за 9 місяців 2012 року діяльність Газ Україна 2009 призвела до прямих втрат держбюджету на суму більше 3 мільярдів гривень. "З весни 2012 року група компаній Газ Україна 2009, через ряд своїх ТОВ (в т.ч. ТОВ Газ України 2020) почала діяльність з контрабандного ввезення на територію України автомобільного бензину", - відзначає депутат, додаючи, що метою цієї схеми може бути компенсація ПДВ з фіктивного експорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Минулий рік став для "Газпрому" одним з найневдаліших: До плану не дотягли

Сиротюк також звинувачує Газ Україна 2009 у монополізації ринку автомобільного палива. "Наприкінці жовтня 2012 року Держмитслужба почала затримувати оформлення імпортного бензину... Держмитслужба затримувала товар за вказівкою голови відомства Ігоря Калетника і його заступника Степана Дериволкова з метою перешкоджання ввезення палива будь-якими гравцями, крім Газ Україна 2009. З затримками зіткнулися всі основні імпортери - ОККО, WOG, Паралель, Асі-ойл, КЛО та інші", - підкреслює народний депутат.

За його словами, на початку листопада 2012 року "почалася і триває донині друга хвиля затримок - втрати несуть румунський Rompetrol, азербайджанська Socar Energy Ukraine". "Конфлікт вже вийшов на міжнародний рівень, оскільки відповідні компанії звернулися за захистом у свої посольства", - відзначає Сиротюк.

Свободівець також звертає увагу на махінації і спробу монополізації ринку зрідженого газу. "З незрозумілих причин влітку 2010 року Кабмін розширив перелік учасників спецаукціонів ТОВ Запоріжгаз-2000, Чекасы-газпостач, Харків-СПБТ, Модус-Вівенді, Луганськпропангаз, Луганськпостачгаз, Кримбутангаз, Укрхарькивгазпостачання-2009 та іншими компаніями. Всі нові учасники спецаукціонів входять до Газ Україна 2009", - підкреслює депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ розповів, скільки хоче купити газу в 2013 році

За словами свободівця, на початку 2011 року митниця "почала затримувати оформлення імпортованого газу на 30-60 днів, з метою перешкоджання ввезення зрідженого газу будь-якими гравцями, крім Газ Україна 2009".

Сиротюк відзначає, що "засновником групи Газ Україна 2009 та її менеджером є громадянин Сергій Курченко, 1985 року народження, який проживає в місті Чугуїв Харківської області". "Куратором групи від реальних власників є син генпрокурора Віктора Пшонки - Артем Пшонка", - йдеться в депутатському запиті.

Сиротюк вимагає "організувати перевірку фактів грубого порушення законодавства посадовими особами Газ Україна 2009 завдає непоправної шкоди держбюджету і притягти винних до відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Син Пшонки покриває численні правопорушення Газу України 2009 - Сиротюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути