понеділок, 17 грудня 2012 13:25

Фірташ розповів, скільки хоче купити газу в 2013 році

Фірташ розповів, скільки хоче купити газу в 2013 році
Фото: dmitryfirtash.com

Бізнесмен Дмитро Фірташ планує поставити в 2013 році на ринок України 8 млрд куб м газу.

Про це він заявив ріж час розширеного засідання президії Федерації роботодавців України, ініційованого НАК "Нафтогаз України".

"Ми збалансовані, у нас 8 мільярдів кубометрів газу на наступний рік домовлено", - сказав Фірташ.

При цьому він зазначив, що не готовий відповісти, чи зможе забезпечити поставку газу на український ринок у великих обсягах для потреб інших споживачів (а не тільки хімпідприємств, які належать Фірташу).

Такі обсяги поставок імпортного газу в Україну підконтрольної Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) заплановані і в 2012 році. Так, прогнозний баланс на 2012 рік передбачає імпорт "Нафтогазом України" 27 млрд куб. м газу, а підконтрольної бізнесменові Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) - 8,124 млрд куб. м.

Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2013 рік ще не затверджено.

Раніше президент Віктор Янукович заявив, що "Нафтогаз України" в умовах цінового тиску змушений скорочувати закупівлі російського газу. За його словами, в 2013 році держхолдинг має намір придбати 18 млрд куб. м в порівнянні з 26 млрд куб. м в 2012 році. Компенсувати таке значне зниження імпорту російського газу в 2013 році планується за рахунок покупок близько 5 млрд куб. м газу з Європи по реверсної схемою, що дозволить заощадити країні близько 2 млрд грн.

Україну не влаштовує ціна газу, що закуповується у РФ за контрактом від 2009 року. У свою чергу Росія вважає, що зниження закупівель до заявлених Україною обсягів суперечить чинному контракту, не виключає звернення до суду з цього приводу.

"Нафтогаз" в першому кварталі 2012 року імпортував російський газ за ціною близько $416 за 1 тис. куб. м, у другому - близько $425 за 1 тис. куб. м, у третьому - близько $426 за 1 тис. куб. м, у четвертому - близько $430 за 1 тис. куб. м.

За даними Державної служби статистики, в цілому імпорт російського газу в Україну в 2011 році становив 40 млрд 1,747 млн куб. м, його вартість - $12 млрд 361,172 млн.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ розповів, скільки хоче купити газу в 2013 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути