середа, 28 листопада 2012 15:41

Наступного року ціна на російський газ майже не зміниться - прогноз

Наступного року ціна на російський газ майже не зміниться - прогноз
Фото: radiosvoboda.org

Ціни на російський газ для України у 2013 році залишаться на рівні цього року.

Про це розповів директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич у ефірі "Ера-FM".

"За умови не-перегляду контракту 2009 року ціна може коливатися лише залежно від змін ціни на нафту на світових ринках. Зараз вже немає апокаліптичних прогнозів про зростання до 200 доларів за барель, які ми чули рік тому. Скоріше за все, наступного року ціна на нафту буде в коридорі 95-120 доларів за барель. Це гарантує Україні приблизно такий самий рівень цін, який маємо зараз. Невелике зниження цін можливе з другого-третього кварталу наступного року", - сказав Марунич.

За його словами, для перегляду цінової політики треба переглянути газову угоду та формулу, за якою визначається ціна на блакитне паливо.

"Це питання, яке український уряд ставив неодноразово. Але поки російська сторона жорстко відмовляє", - зазначив Марунич.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, в цілому імпорт російського газу в Україну в 2011 році становив 40 млрд куб. м, його вартість - $12 млрд 361,172 млн.

Прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу на 2012 рік передбачає імпорт "Нафтогазом" 27 млрд куб. м газу, а також підконтрольною бізнесменові Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр) - 8,124 млрд куб. м.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року ціна на російський газ майже не зміниться - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути