Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2011 16:20

Свідок у справі "васильківських терористів" розповів, як його "ламали" в СБУ

Свідок у справі "васильківських терористів" розповів, як його "ламали" в СБУ

Один із свідків у справі "васильківських терористів" Юрій Бойко звернувся до генерального прокурора Віктора Пшонки із скаргою на тиск з боку слідчих СБУ.

Як повідомили Gazeta.ua у прес-службі організації "Патріот України", у своєму зверненні Бойко розповів, що ще наприкінці серпня його затримали працівники Служби безпеки й доставили до Київського обласного управління СБУ.

"Там, впродовж решти дня й всю ніч, мене допитували. Стверджую, що форма допиту була такою, що не відповідає вимогам чинного КПК й фізично виснажувала мене. Деякі з них вдавались до погроз відрахувати мене з університету й ув'язнити", - зауважив свідок.

Наступного дня, 23 серпня, його знову доправили до Київського обласного управління СБУ.

"Не поінформувавши мене про право мати захисника навіть в якості свідка, мене знову допитували кілька осіб, які не відрекомендовувалися. Близько 04:00 ранку допит почав провадити слідчий Івашко. Перед початком допиту він заявив, що я зобов'язаний підтвердити все, що він вимагатиме, а, в разі невиконання або відмови поставити підпис, я буду арештований й доправлений до слідчого ізолятору", - уточнив Бойко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Василькові націоналістам інкримінують теракт проти Леніна та Януковича

За словами свідка, слідчий Івашко вимагав, аби він визнав факт своєї присутності під час розмови його знайомих Шпари, Мосійчуки та Бевза про пошук коштів для виготовлення саморобного вибухового пристрою.

"Окрім того, слідчий Івашко вимагав від мене підтвердити факт заяви Шпари про планування підірвати пам'ятник Леніну в м. Бориспіль й питання, де можна дістати цвяхи. Оскільки я був морально та фізично втомленим і зляканим, я погодився поставити підпис на папері, як того вимагав слідчий", - розповів Бойко, додавши, що після цього йому заборонили спілкуватися з рідними "васильківських терористів".

"Прошу долучити мою скаргу до матеріалів кримінальної справи №193 та визнати мої свідчення такими, що не відповідають дійсності й взяті з порушенням вимог чинного КПК", - наголосив свідок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Васильківських терористів" залишили за ґратами ще на два місяці

Крім того, він попросив Пшонку перевірити факт проведення його допиту в нічний час без присутності захисника і покарати причетних згідно чинного законодавства.

"Я розумію, що після подання скарги працівники СБУ можуть вдатись до переслідувань з метою помсти. Тож прошу належним чином захистити мене від можливих переслідувань", - резюмував Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Свідок у справі "васильківських терористів" розповів, як його "ламали" в СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути