пʼятниця, 12 травня 2023 08:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Швейцарія ухвалила нове рішення щодо реекспорту зброї в Україну

Швейцарія ухвалила нове рішення щодо реекспорту зброї в Україну
Станом на сьогодні нейтралітет Швейцарії забороняє поставляти зброю безпосередньо в зони бойових дій. Фото: pixabay.com

Парламенту Швейцарії рекомендував пом'якшити експортний контроль військової техніки, що у майбутньому може принести користь Україні.

Зараз нейтралітет Швейцарії забороняє поставляти зброю безпосередньо в зони бойових дій, пише швейцарське видання Blick. Це правило діє, навіть якщо інша країна купила зброю в Швейцарії.

"Узявши до уваги політику військового нейтралітету країни, комісія Ради кантонів Федеральних зборів верхньої палати парламенту ухвалила рішення, відповідно до якого в січні можна буде підготувати відповідний законопроєкт про можливий реекспорт швейцарського озброєння до третіх країн за певних жорстких умов", – ідеться у повідомленні.

Зараз при купівлі зброї у Швейцарії країни-покупці повинні підписати так звану декларацію про нереекспорт. Представники комітету вирішили, що в майбутньому уряд Швейцарії може в окремих випадках обмежити термін дії такої декларації п'ятьма роками. У парламенті прогнозують, що якщо процедура схвалення реекспорту зброї завершиться позитивно, то рішення реально зможе набути чинності весною наступного року.

Однак потрібно буде дотримуватися певних умов: країна, яка отримує зброю, не повинна серйозно порушувати права людини. Крім того, не повинно бути небезпеки, що військові матеріали будуть використані проти цивільного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нідерланди домовляються з партнерами щодо передачі Києву F-16

Країна-отримувач також не повинна бути залучена у внутрішній або міжнародний збройний конфлікт. Єдиний виняток – якщо країна, як, наприклад, Україна, захищає себе від агресії відповідно до міжнародного права.

"Реекспорт швейцарської зброї в зону бойових дій пропонують допустити лише в тому випадку, якщо Генеральна асамблея ООН більшістю в дві третини голосів визнає таку самооборону, або якщо Рада Безпеки ухвалить відповідну резолюцію", – зазначає видання.

Тепер комітет з політики безпеки Національної ради має розробити відповідний законопроєкт. Невідомо, коли Україна зможе отримати реальну користь від цього рішення. Якщо пропозиція пройде в парламенті, можливе проведення референдуму, і тоді народ вирішить долю реекспорту швейцарської зброї. Але усе це може зайняти деякий час.

Рішення ухвалили у результаті серйозного тиску з-за кордону. Німеччина, наприклад, хотіла передати Україні боєприпаси для зенітних установок Gepard, а також кулеметні боєприпаси. Данія звернулася до Берна за дозволом на постачання в Україну бронетранспортери Piranha III. Однак Швейцарія відхилила обидві заявки.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія ухвалила нове рішення щодо реекспорту зброї в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути