Ексклюзиви
середа, 26 травня 2021 10:35

Шурма з "Укроборонпрому" не працює у Ахметова з 2020 року - ЗМІ

Шурма з "Укроборонпрому" не працює у Ахметова з 2020 року - ЗМІ
Дискредитація Ростислава Шурми (на фото) може бути вигідна олігарху Ігорю Коломойському. Фото: Портал Акцент

Дискредитація новопризначеного члена наглядової ради державного концерну "Укроборонпром" Ростислава Шурми уявними зв'язками з лідером ОПЗЖ Віктором Медведчуком може бути вигідна іншому олігарху Ігорю Коломойському.

Про це пише "24 канал" в матеріалі "Ростислав Шурма: чи відповідають діти за батьків?".

Видання зазначає, що призначення екс-топ-менеджера компанії "Метінвест", яка належить найбагатшому українцю Рінату Ахметову, а також сина екс-нардепа від "Опозиційного блоку" Ігоря Шурми - Ростислава Шурми до наглядової ради держконцерну "Укроборонпром" викликало хвилю обурення в ЗМІ. В першу чергу, через можливі зв'язки Шурми-молодшого з Віктором Медведчуком, чиїм соратником є ​​його батько. Однак оскільки ніяких прямих доказів такого зв'язку не наводиться, можна зробити висновок про маніпулятивний характер таких суджень.

Журналісти наводять факти з біографії Ростислава Шурми, згідно з якими він мав дуже опосередковане відношення до політики, займаючись переважно роботою на керівних посадах на підприємствах "Метінвесту". З 2006 року він працював главою "Макіївського метзаводу", потім фіндиректором дивізіону сталі та прокату, заступником директора металургійного дивізіону "Метінвесту". Був членом наглядової ради ММК ім. Ілліча, головою наглядової ради заводу "Промет" (Болгарія), членом ради директорів "Metinvest Trametal" (Італія).

У 2012 - 2019 роках був генеральним директором меткомбінату "Запоріжсталь", який входить в топ-10 найбільших підприємств України. За цей час вивів меткомбінат на стабільну прибутковість - з 2013 по 2018 роки завод отримав 17,3 млрд грн. чистого прибутку, хоча до і після Шурми був збитковим. З 2010 року він був депутатом Донецької облради за списками Партії регіонів. З 2015 по 2020 рік очолював Запорізьку обласну організацію партії "Опозиційний блок".

У 2019 Шурма покинув "Метінвест" і вирішив сконцентруватися на власних проектах. На сьогоднішній день він є директором венчурного фонду "Геліос", який розвиває сонячні електростанції та інші проекти "зеленої" енергетики в Запорізькій області загальною потужністю близько 200 МВт.

Видання нагадує, що вже після відходу з "Метінвесту", в ЗМІ ходили активні чутки про можливе призначення Шурми на посаду першого віце-прем'єра - міністра економіки. Колишній тоді глава Кабміну Олексій Гончарук підтвердив, що з екс-топ-менеджером "Запоріжсталі" зустрічався, але його прізвища в "шортлист" на міністерські посади немає. Крім того, в 2020 році Шурма також подавав свою кандидатуру на посаду глави "Укрзалізниці", але не пройшов. В останній рік був регулярним учасником бізнес-зустрічей і керівництва уряду в статусі директора фонду "Геліос".

"Після указу Зеленського деякі ЗМІ написали про те, що Ростислав Шурма - як його батько Ігор Шурма - нібито є близьким соратником глави "ОПЗЖ" Віктора Медведчука. При цьому в якості підтвердження зв'язків екс-топ-менеджера Ахметова саме з Медведчуком наводяться сумнівні джерела. Цікаво, що аналогічну хвилю дезінформації на "жовтих" сайтах піднімали в 2020 році, коли з'явилася інформація про можливе призначення Шурми-молодшого віце-прем'єром", - йдеться в матеріалі.

"Не дивлячись на абсурдність концепції "політичної відповідальності" дітей за діяння своїх батьків, в інформпростір намагаються "вкинути" аналогію сім'ї Шурми і сім'ї глави "Нафтогазу" Юрія Вітренка, чия мати Наталія Вітренко колись була лідером проросійської Прогресивної соціалістичної партії. Зокрема, такі паралелі у себе в Facebook проводить нардеп Олександр Дубинський, який потрапив під санкції США. Що може також побічно свідчити про "незадоволення" Шурми в "Укроборонпромі" з боку Ігоря Коломойського", - додають журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Шурма з "Укроборонпрому" не працює у Ахметова з 2020 року - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути