Ексклюзиви
пʼятниця, 01 жовтня 2010 15:53

Шухевич підтримав надання Януковичу більшої влади

Шухевич підтримав надання Януковичу більшої влади

Син головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича Юрій Шухевич переконаний, що Україна має бути президентсько-парламентською республікою з сильним Президентом.

На його думку, тільки Президент може гарантувати, що влада діятиме як єдиний механізм, і лише за таких умов в Україні можна буде провести реформи.

"Я - прихильник президентської влади. І вважаю, що в Україні повинна бути президентсько-парламентська республіка. Для мене взірцем є не Америка, а Франція. Така форма влади, як у Франції, мене особисто влаштовує", - зазначив Ю.Шухевич.

За його словами, після внесення змін до Конституції України у 2004 році інститути влади в державі діяли розбалансовано. "Бачите, що сталося у 2004 році - була колишня Конституція. Я кажу колишня, бо та, що тепер - то вже тільки подібна на ту, колишню Конституцію. Але після реформ, які тоді були зроблені, структура влади в нас розбалансована: Президент діяв самостійно, уряд самостійно, і парламент - самостійно. Такого бути не може. Керівництво держави - це єдиний механізм, який має функціонувати відповідно до своїх повноважень. Не може бути, що кожен робить те, що хоче. А так в нас було останні 5 років", - зауважив Ю.Шухевич.

Він вважає, що Президент повинен бути сильним, повноваження всіх органів влади - чітко визначені. "І я знаю, що мають бути в Конституції визначені і права, і обов`язки кожної з гілок влади. Твердо виписані, але мають бути. Сильний Президент, власне, має бути тою ланкою, яка буде скеровувати напрям реформ, напрям нашої політики - як зовнішньої, так і внутрішньої. А уряд вже конкретно реалізує ту чи іншу політику. Має бути підтвердження, безумовно, парламенту. Але все це має бути на єдиних межах", - сказав Ю.Шухевич.

На його переконання, сильна президентська влада необхідна для реалізації реформ і побудови правової держави. "Для чого потрібен сильний Президент? Сьогодні в Україні багато змін, багато реформ. За 20 років ми дуже мало просунулися в напрямі того, щоб будувати нормальну, правову державу, громадянське суспільство, щоб надати відповідні повноваження місцевим органам влади. Все це треба зробити. І тільки сильна влада може це зробити. Бо ми переконалися за 5 років, що абсолютно нічого не було зроблено. Ми не просунулися ні на один крок власне тоді, коли розбалансували цю владу. Тому я - за сильну президентську владу", - наголосив Ю.Шухевич.

За його словами, "якби вона мала мінятися, коли сьогодні говорять про повернення до Конституції в чистому вигляді 1996 року, то кажуть, що ми не можемо повернутися і так далі. Можемо! Правда, стосовно того, як би мала виглядати форма цього повернення - то вже питання інше. Я не юрист, не правознавець, не знавець конституційного права, тому мені трохи тяжко сказати, але я думаю, що якщо хочеш щось зробити, то як робити - шлях до того завжди знайдеш".

Нагадаємо, сьогодні Конституційний суд визнав неконституційним закон про внесення змін до Конституції.

За матеріалами УНІАН, Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Шухевич підтримав надання Януковичу більшої влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути