Ексклюзиви
вівторок, 21 вересня 2021 12:07

Судову реформу відтягнули ще на місяць - активіст

Судову реформу відтягнули ще на місяць - активіст
Без реформи правосуддя незрозуміло, який пристойний рейтинг матиме президент Зеленський, зауважив активіст. Фото: Reuters

Рада суддів вирішила, що документи до Етичної ради прийматимуть до 22 жовтня. Про це повідомив голова правління Фундації DEJURE, юрист Михайло Жернаков у Facebook.

"Сьогодні Рада суддів одноголосно вирішила відтермінувати реформу Вищої ради правосуддя ще на місяць. Вирішили, що документи до Етичної ради прийматимуть до 22 жовтня", - повідомив він.

Рада суддів мала місяць, щоб призначити бодай одного суддю із 5 тис. наявних в Україні (Етична Рада вважається повноважною з моменту призначення чотирьох членів), "але не зробила для цього нічогісінько".

"Або знущаються Зеленський з Офісом (насамперед його голова Єрмак), використовуючи Моніча (голова Ради суддів Богдан Моніч. - Gazeta.ua) як інструмент - це не принципово. Нагадаю - саме Єрмак, зі слів голови ВС Данішевської, теж був не проти змінити закон", - заявив юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Верховному суді пояснили, чому відпустили суддю-хабарника

Реформу можуть "повалити", зауважив Жернаков.

"Те саме із планами Зеленського балотуватися на другий термін. Без обіцяної реформи правосуддя я не розумію, якими трюками й відеороликами можливо ще 2,5 року тримати хоч якійсь пристойний рейтинг. Бо вже 54% людей проти того, щоб він знову висувався", - написав юрист.

13 вересня Рада суддів заблокувала судову реформу - запуск Етичної ради. Після цього Офіс президента зустрівся із послами країн G7 і ЄС.

13 липня Верховна Рада ухвалила закон про відновлення роботи ВККС. Наступного дня - закон про порядок обрання на посади членів ВРП і діяльності дисциплінарних інспекторів.

Передбачається створення Етичної ради, яка перевірятиме членів і кандидатів до ВРП. Вона має складатися із трьох представників суддів і трьох міжнародних експертів.

Президент Володимир Зеленський підписав закони про реформування ВККС і ВРП 3 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Судову реформу відтягнули ще на місяць - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути