понеділок, 13 вересня 2021 12:59

Судову реформу заблокували. Відповідальність на Зеленському - експерт

Судову реформу заблокували. Відповідальність на Зеленському - експерт
Виконання закону, який ініціював сам Зеленський, заблокували. Фото: Reuters

Рада суддів на засіданні в понеділок заблокувала судову реформу - запуск Етичної ради. Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив голова правління Фундації DEJURE, юрист Михайло Жернаков.

"Судова мафія руками Ради суддів заблокувала створення Етичної ради - це найголовніший орган, який мали створити відповідно до ухваленого закону авторства президента Зеленського. Який мав би допомогти очистити Вищу раду правосуддя", - розповів юрист.

Етична рада має складатися на половину з міжнародних експертів, решта - представників суддівського корпусу, зі слів експерта.

"За представників до Етичної ради проголосували лише четверо або п'ятеро членів Ради суддів із 26. Таємним голосуванням.

Не підтримали жодну кандидатуру. Це означає, що створення Етичної ради заблокували і реформа ВРП не відбудеться. Якщо стара ВРП вибиратиме нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів, то можна уявити, який її склад вийде", - сказав Жернаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Татаров відгуляв день народження - вітали силовики, "слуги" й заступники Венедіктової

Політичну відповідальність нестиме президент Володимир Зеленський, вважає юрист.

"Як автор закону, керівник політичної сили, яка за нього голосувала", - каже Жернаков. Також, з його слів, відповідальність за блокування реформи несе голова Ради суддів Богдан Моніч.

"Це робилося щонайменше з відома Офіса президента. Вже стає очевидно, що ОП не цікаве ефективне впровадження законопроєктів, автором яких є Зеленський. Напевно, мають свої плани на керовану суддівську корпорацію", - говорить Жернаков.

13 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Наступного дня ухвалила закон про порядок обрання на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП.

Передбачається створення Етичної ради, яка перевірятиме членів і кандидатів до ВРП. Вона має складатися з трьох представників суддів і трьох міжнародних експертів.

Президент Зеленський підписав закони про реформування ВККС і ВРП 3 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Судову реформу заблокували. Відповідальність на Зеленському - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути