вівторок, 26 лютого 2013 18:35

Суд заборонив "Свободі" проводити акції протесту у Гостинному дворі - визнав його історичною пам'яткою

Суд заборонив "Свободі" проводити акції протесту у Гостинному дворі - визнав його історичною пам'яткою
Суд заборонив акції під приводом того, що Гостинний двір є пам'яткою архітектури. Водночас, у своєму попередньому рішенні суд наголошував, що він таким не є.

Окружний адміністративний суд Києва 21 лютого заборонив партії ВО "Свобода" проводити які-небудь акції та встановлювати намети на території Гостинного двору і на прилеглій до будинку території.

Про це сказано у відповідній ухвалі суду, повідомляє Українська правда з посиланням на  "Українські новини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Правоохоронці сьогодні діють як бандити і ні за що не відповідають" - Головатий про Гостинний двір

Позивачем є ПАТ "Укрреставрація".

Відповідно до ухвали, клопотання "Укрреставрації" обумовлене тим, що дії активістів, які оскаржуються, на території та прилеглій території Гостинного двору загрожують правам, свободам і інтересам позивача, оскільки призводять до псування майна компанії, а також перешкоджають реконструкції аварійного будинку Гостинного двору.

Водночас у своїй ухвалі від 21 лютого суд неодноразово назвав будинок Гостинного двору історичною пам'яткою.

"Імовірно, права позивача та інших осіб можуть бути порушені й невжиття заходів із забезпечення позову можуть призвести до псування майна позивача і неможливості проведення робіт з реконструкції аварійного будинку Гостинного двору, внаслідок чого можливе руйнування будинку, що є історичною пам'яткою", - сказано в ухвалі.

Відповідно до рішення суду, заборонено акції "Свободі", громадській організації "Громадянська позиція", а також інших суб'єктів, які проводять мирні збори, встановлюють намети, кіоски, навіси, у тому числі тимчасові, і пересувні спорудження біля будинку Гостиного двору та на прилеглій території, яка необхідна для функціонування і обслуговування будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиції слід здобути більшість у Київраді і вирішити питання Гостиного двору - політолог

Разом з цим 30 січня той самий Окружний адмінсуд Києва відмовив "Громадянській позиції" у позові про скасування рішення Київради від 20 вересня 2012 про виділення "Укрреставрації" 1,02 га землі під Гостинним двором для його реконструкції під торгово-офісний центр із паркінгом.

Тоді суд прийняв рішення на підставі протилежної позиції, вважаючи, що Гостинний двір не є історичною пам'яткою.

Відповідно до документа, під час розгляду справи з'ясувалося, що основним доказом "Громадянської позиції" було те, що на зазначеній земідлянці розташовано будинок Гостинного двору, що має національне та історичне значення.

Крім того, організація наполягала, що землі, за рахунок яких було здійснене землевідведення, розташовані в межах історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ" і є землями історико-культурного призначення і особливо цінними землями.

Суд же ухвалив, що докази позивачів спростовуються постановою Кабміну №1380 від 15 серпня 2011 року, якою будівля Гостинного двору була виключена зі списку пам'яток архітектури УРСР, водночас будівля Гостинного двору не внесена до Державного реєстру нерухомих пам'яток.

Таким чином, суд ухвалив, що позивач не надав необхідні докази для задоволення позову.

Зараз ви читаєте новину «Суд заборонив "Свободі" проводити акції протесту у Гостинному дворі - визнав його історичною пам'яткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути