пʼятниця, 22 лютого 2013 20:48

Рейдери хотіли вигнати активістів з Гостинного двору до весни — активіст

Рейдери хотіли вигнати активістів з Гостинного двору до весни — активіст
Захисник Гостинного двору Едуард Курганський. Фото: damoradu.kiev.ua

18 лютого на території столичного Гостинного двору сталася бійка між захисниками споруди, рейдерами та міліцією. Весною 2012-го кілька громадських організацій розпочали акцію протесту проти плану розбудови у Гостинному дворі торгового центру.

- Міліція по всьому периметру оточила Гостинний двір. Ніхто туди зайти не міг. Мене одним із перших схопили і запхали в автозак, - розповідає Gazeta.ua захисник Гостинного двору Едуард Курганський, 43 роки.

Що відбувалося у понеділок?

- Тоді у Гостинному дворі чергувало п'ятеро активістів. О 8:30 у приміщення зайшли рейдери і наказали звідси забиратися. Хтось каже, що активістів виштовхали. Проте ті наполягали впустити їх назад, мовляв, треба речі забрати. Приїхала міліція, начебто зафіксувавши бійку між активістами і охоронцями. Забрали всіх і відвезли у Подільський відділок міліції. Швидко допитали, але не хотіли відпускати. Чули від правоохоронців, що "там ще не все закінчилося", тому й не відпускають. Згодом відпустили без жодних претензій. Але всі ворота і двері до Гостинного двору вже були зачинені. О 14.00 ми почали акцію. Народні депутати зламали якісь двері і проломилися до Гостинного двору. Всі інші входи завалені, потрапити у двір було не можливо. Активісти ринули за ними. Частина хлопців разом із "свободівцями" побігли на другий поверх, де знаходиться корпорація "Укрреставрація". Там відбувалася бійка і галас. Більш помірковані активісти залишилися у дворі. Вони відкривали двері та ворота, знімали решітки. Згодом приїхав автобус із "беркутівцями". Вони заблокували всі входи-виходи до двору. Всіх витіснили з приміщення. Хапали, кого бачили, без розбору і пхали у автозаки.

Чому саме зараз стався захват?

- Найактивніше протестували проти забудови Гостинного двору влітку. Переважно це були мистецькі заходи. Щовечора там проходили якісь курси, кіноклуб під відкритим небом, фестивалі. Восени все пішло на спад. Часом там ще відбувалися літературні читання, концерти, навіть школу танців намагалися зробити. Але заходів було мало, бо доводилося тіснитися у маленьких приміщеннях. Забудовники зрозуміли, що весною захисники активізуються. Легше зачистити двір і вигнати звідти активістів до весни. Бо їх зараз дуже мало.

Який статус має Гостинний двір?

- До 2011-го споруда мала статус пам'ятки архітектури та перебувала під охороною держави. Тобто ніяких будівельних робіт там проводити не можна було. 1,5 роки тому підняли питання, щоби цей статус забрати. За правилами, його мають будівлі, що після реконструкції не змінювали свого первинного вигляду. У 1970-х Гостинному надбудували другий поверх. Проте реконструкція відбулася за первинним проектом Гостинного двору, де споруда мала два поверхи. Статус пам'ятки архітектури таки забрали. Через сфальшовану довідку, що Двір на кілька сантиметрів довший, ніж був до реконструкції. Зараз Гостинний має статус пам'ятки містобудування, як уся Контрактова площа. Це значно нижчий статус, але дає змогу захистити будівлю від забудови. Тільки цього не дотримуються.

Які роботи там проводяться зараз?

- По периметру забивають палі. Не зрозуміло нащо вони? Хочуть укріпити фундамент споруди, чи збудувати купол. Вже знесли внутрішні перегородки на двох поверхах і у підвалі. Підвели до будівлі потужний кабель, завдяки якому зможе працювати кран. У приміщенні залишається бібліотека, державний інститут "УкрНДІпроектреставрація" і корпорація "Укрреставрація". Через пожежу, яка сталася минулого тижня, інститут намагаються виселити.

Яка позиція "Укрреставрації"?

- Корпорація є головним орендарем Гостинного двору. Отже, у випадку приватизації приміщення, вона матиме перше право на придбання споруди. 1,5 роки тому її перетворили в акціонерне товариство. Акціями володіли працівники корпорації. Згодом її штучно довели до банкрутства. Майже всі акції викупили у працівників за 50 гривень. 2 місяці тому зробили зібрання акціонерів. Та тиснули на тих, хто не хотів продавати. Тепер за акцію давали всього 5 гривень. Наче кілька часток ще лишилися у приватних руках. Компанія, яка викупляла акції, зареєстрована на Кіпрі. Ниточки ведуть до керівника Державного управління справами. Є версія, що компанія належить "регіоналу" Михайлу Чечетову.

Що захисники Гостинного двору робитимуть далі?

- Надіємося, що знову розпочнемо робити мистецькі заходи у Гостинному. Нещодавно створили громадську організацію "Гостинний двір". Заручилися підтримкою юристів та архітекторів. Хочемо отримати документ проекту реконструкції. Досі не знаємо, що там хочуть робити. Якщо не збираються його перебудовувати, то протести не мають сенсу. Хай собі роблять там, що хочуть, але не руйнують приміщення. Але документи не показують. Все почалося з того, що в інтернеті з'явилася фотографія проекту. По ній було видно, що на Гостинному хочуть збудувати скляний дах і прибудувати третій поверх. Гостинний двір так зовсім втратить зовнішній вигляд. Якось активіст Ігор Луценко вів перемовини з Поповим. Мовляв, якщо він вирішить питання з Гостинним, то матиме шанс перемогти на столичних виборах, які мають відбутися у травні. Проте Попов вийшов із гри, не захотів втручатися у процес.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери хотіли вигнати активістів з Гостинного двору до весни — активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути