понеділок, 08 липня 2013 18:01

Суд не відкриватиме справу щодо причетності Ющенка до газових переговорів

Суд не відкриватиме справу щодо причетності Ющенка до газових переговорів
Віктор Ющенко. Фото: www.trust.ua

Вищий адмінсуд України відмовився відкривати справу за позовом до екс-президента Віктора Ющенка щодо його втручання в хід газових переговорів з Росією та видачі директив голові "Нафтогазу".

Про це повідомляє ZN.UA

Вищий адміністративний суд України без виклику сторін відмовив у відкритті справи за позовом до президента Віктору Ющенко (2005-2010) про його втручання у газові переговори в 2008 році і виданні незаконних директив уряду і НАК "Нафтогаз України".

Своєю постановою П/800/375/13 від 26 червня ВАСУ вирішив залишити цю справу без розгляду. Інформація про це була оприлюднена сьогодні в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Позивач - юрист Станіслав Батрін пояснив це тим, що суд, відмовляючи у відкритті справи, послався на те, що позивач пропустив шестимісячний строк звернення до суду, який суд обчислює з моменту, коли стало відомо про дії Ющенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці заплатять 144,4 мільйона гривень за ремонт судів

На думку Батріна, відмова у відкритті справи проти Ющенка свідчить про "вибіркове правосуддя" - адже раніше адмінсуди, не беручи до уваги терміни, розглянули позов до Ющенка і визнали незаконним його указ про присвоєння Роману Шухевичу звання Герой України від 12 жовтня 2007 року.

Тоді це мотивувалося необхідністю прийняття правосудного рішення і дослідження всіх обставин у справі, забезпечення правосуддя.

Юрист зазначив: "У даному випадку, в аналогічній правовій ситуації, суд відмовився гарантувати правосуддя з однієї причини: є прямі докази втручання Ющенка в газові переговори, є письмові директиви Ющенка, і суд не зміг би це ігнорувати і мав би встановлювати факти протиправних дій екс-президента , допитувати тодішнього голову "Нафтогазу" Олега Дубину та Юлію Тимошенко".

"Сьогодні ми можемо робити висновки про вибіркове правосуддя в Україні. Доречним буде і інший висновок: Віктор Ющенко не є звичайним громадянином України", - резюмував Батрін.

Нагадаємо, що Батрін звернувся до суду з позовом до президента Віктора Ющенка, поставивши під сумнів законність дій президента про заборону Олегу Дубині як керівнику НАК "Нафтогаз України" підписувати газові контракти за ціною 235 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тимошенко вигідно, щоб 2015 року переміг Янукович"

У позові, також, розглядалися як протиправні дії Ющенка із запозичення на себе компетенції Кабінету міністрів і здійсненні управлінського впливу на "Нафтогаз" (перевищення владних повноважень, враховуючи ст. 19 Конституції) у процесі укладання в 2009 році контрактів на постачання і транзит газу, видання обов'язкових до виконанню директив підприємству "Нафтогаз". Прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ванникова назвала позов "безграмотним втіленням нав'язливих прагнень опозиції перекласти відповідальність за наслідки газових контрактів з Росією".

Раніше юрист Станіслав Батрін звернувся з позовом до Кабміну про визнання недійсними газових контрактів з Росією. У своєму позові юрист зазначає, що уряд України жодного разу не ініціював питання про перегляд угод на постачання газу в Столькгольмскому арбітражі. Суд відмовив у задоволенні позову.

 

Зараз ви читаєте новину «Суд не відкриватиме справу щодо причетності Ющенка до газових переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути