пʼятниця, 07 серпня 2015 12:04

Створення Балто-Чорноморського союзу поки що неможливе — політолог

Створення Балто-Чорноморського союзу поки що неможливе — політолог

 Реалістичність створення Балто-Чорноморського блоку є сумнівною. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Петро Олещук.

"Більша частина потенційних суб'єктів даного союзу є членами ЄС, окрім України. Відповідно Польща чи країни Балтії, які до того ж є членами НАТО, не можуть самостійно вирішувати таке питання. Будь-який союз передбачає інтеграцію на рівні, наприклад, військового співробітництва, економіки, безвізового режиму. Але створення зони вільної торгівлі чи безвізового режиму у рамках нового блоку треба узгоджувати з іншими країнами ЄС. Що досить складно. Крім того, виникає питання, який сенс у відповідному союзі, якщо всі питання повинні вирішувати на рівні Євросоюзу", - пояснив Олещук.

Він вважає, що сьогодні проект Балто-Чорноморського блоку обмежиться певною ідеєю та поглибленням співпраці між Україною та Польщею у військовій сфері. "Зокрема, у створенні військових бригад, проведенні навчань. Польща й надалі лобіюватиме інтереси України в Європейському союзі. Але в будь-якому випадку поза євроатлантичною інтеграцією повноцінна реалізація Балто-Чорноморського союзу є неможливою", - сказав експерт.

Він зауважив, що заява президента Польщі Анджея Дуди про те, що переговори по Україні мають проходити за участі Польщі — це претензії на регіональне лідерство.

Нагадаємо, що перед інавгурацією Дуда виступив за створення блоку держав від Балтійського до Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Створення Балто-Чорноморського союзу поки що неможливе — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути