четвер, 22 вересня 2011 18:51

Студенти протестують: є затримані, намети і героїня з квітами
19

Фото: Фото: Reuters

Сьогодні 0 14.00 студенти Києво-Могилянської Академії та інших вишів хотіли провести на Михайлівській площі свій форум - на противагу Форуму міністрів освіти, який стартував у Києві. На думку студентів, Форум має на меті зробити освіту централізованою, авторитарною та недоступною для більшості громадян.

На власному форумі вони планували висунути вимоги вільної, доступної та якісної освіти, реальної автономії вишів, припинення комерціалізації освіти та впровадження стипендій на рівні прожиткового мінімуму. Окремо стояла вимога звільнити міністра освіти Дмитра Табачника, оскільки, на думку студентства, він перекручує історію України та неодноразово озвучував ксенофобські позиції.

Однак проводити акцію студентам не дозволили - вранці Київський окружний суд заборонив її проведення. Повідомлення про проведення акції, яке мітингувальники подали сьогодні, правоохоронці відмовилися розглядати, стверджуючи, що про проведення акції слід повідомляти за день до проведення.

Студенти вирішили провести акцію на Софійвській площі і почали ходу. Скандували "Одно решенье - сопротивленье!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти перемістили свою акцію під стіни "Могилянки". Вже є перші намети

Працівники міліції не дозволили студентам забрати звукопідсилюючу апаратуру. Свою відмову міліціонери нічим не обґрунтували. Через це біля Софійської площі сталася сутичка між міліціонерами і мітингувальниками, які не розуміли, на яких підставах міліція не віддає їм їхню власність. Під час інциденту до міліції забрали 4-х осіб. Їх відпустили з міліції за дві години.

Студенти провели акцію на Софійській площі під пам'ятником Богдану Хмельницькому. Виступали студенти з Росії і Білорусі з доповідями про положення з освітою в їхніх країнах. Професор Каліфорнійського університету (Берклі) Майкл Буровой в своїй промові зазначив, що зараз в усьому світі проходять виступи студентів проти перетворення знань на товар і комерціалізації освіти. Мітингувальники тримали транспаранти англійською "Інша освіта можлива" та "Освіта не для продажу". Вздовж дороги стояло два автобуси з "Беркутом" та автозак. Біля пам'ятника стояло близько 60 міліціонерів. У мітинг не втручалися.

Близько 15.30 активісти Коаліції учасників помаранчевої революції (КУПР) та студенти Києво-Могилянської академії розбили на Контрактовій площі під входом до академії три намети. Близько 20 учасників акції оголосили про проведення безстрокового загально-студентського страйку з вимогами звільнити міністра освіти з посади. До мітингувальників вийшов президент академії Сергій Квіт і поцікавився, чому йому не повідомили про проведення акції. На його думку, ця акція матиме негативні наслідки для судового процесу проти Табачника, який веде академія. Студенти ж впевнені, що розголос про цю акцію тільки сприятиме судовому рішенню на користь академії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведєв пожартував про квітковий інцидент з Табачником

Близько 17.15 до мітингувальників підійшов майор міліції і вказав на те, що у повідомленні про проведення акції не йдеться нічого щодо встановлення наметів. Мітингувальники погодилися зняти намети, але сподіваються встановити їх вже завтра. Сьогодні ввечері вони планують подати заявку про проведення акції та встановлення наметів наступного дня. Перед мітингувальниками виступила Дар'я Степаненко і закликала всіх студентів до загального страйку.

"Я думаю, що всі вже знають, що сьогодні я вдарила букетом по обличчю, або скоріше по пиці, майже колишнього міністра освіти Дмитра Табачника. Це початок великих подій в Україні, які починаються з Могилянки, зі студентства, і будуть продовжені. Ми сподіваємося на всеукраїнський студентський страйк і просимо вас, шановні студенти, підтримати нас і слідувати нашому прикладу".

Зараз ви читаєте новину «Студенти протестують: є затримані, намети і героїня з квітами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

97

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути