Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2012 13:00

Стратегія "Свободи" спрямована на нарощування свого електорату - експерт

Стратегія "Свободи" спрямована на нарощування свого електорату - експерт
Олексій Гарань: з позиції "Свободи" може скористатися влада. Фото: uainfo.censor.net.ua

"Свобода" діє у парламенті технологічно правильно. Однак Партія регіонів може скористатися з поляризації парламенту задля покращення образу Віктора Януковича та дискредитації парламентаризму.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівець" Медуниця не бачить нічого страшного в тому, що його побили "регіонали"

"Дії "Свободи" під час першого дня у парламенті були технологічно правильно продумані. Це буде сприйматися різною аудиторією, у тому числі і тими, хто не голосував за "Свободу". Паркан, яким огороджений парламент, намагалися знести різні сили: і афганці, і чорнобильці. Паркан - певний символ. Так само - депутати-"тушки". Суспільство не сприймає цього явища. То ж стратегія партії спрямована на зберігання та нарощування свого електорату. Надалі вони будуть намагатися просувати гасла своєї програми. Ясно, що не зможуть цього зробити, бо не мають більшості. Зокрема положення про заборону комуністичної партії, люстрації, тощо. У програмі "Свободи" є положення, які можуть сприйматися більшістю населення, як от неможливість співпраці із злочинною владою, припинення курсу на русифікацію. Але є й радикальні положення, які частину можуть відштовхувати. Наприклад, відновлення п'ятої графи у паспорті. Також - референдум щодо скасування автономії Криму. В масштабах країни така ідея - контрпродуктивна. Вона спричинить подальшу поляризацію країни. Її використають супротивники опозиції", - вважає політолог.

На його думку, надалі дуже багато залежатиме від того як "Свобода" себе поводитиме.

"Чи вона і надалі висуватиме радикальні, а іноді і надрадикальні гасла, чи займатиме більш зважену позицію щодо  тих питань, які можуть розколювати Україну. Чи може "Свобода"  впоратися із поляризаційним сценарієм, який буде розігруватися Банковою? Як вона цьому протидіятиме?", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія регіонів примушує опозицію битись

Гарань додав, що зараз є домовленості, що влада  просуває комуніста на посаду першого віце-спікера, а опозиція підтримує кандидата-"свободівця" на посаду віце-спікера.

"З одного боку це дасть "Свободі" публічність, для них це - важлива посада. З іншого ж - у президії буде комуніст і "свободівець". Це символізуватиме поляризацію в українському парламенті. Влада ж, безумовно, буде намагатися просувати конфлікт у парламенті по лінії "Свобода" - комуністи, а не по ключових лініях розвитку країни. І тут виходить Янукович "весь у  білому." Тому питання до лідерів "Свободи" та інших опозиційних партій: чи вони усвідомлюють усю небезпеку такого сценарію, наскільки зваженою і мудрою буде їхня позиція?", - зауважив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Стратегія "Свободи" спрямована на нарощування свого електорату - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути