неділя, 04 січня 2015 14:41

Країною керує "семибоярщина" — політолог

Країною керує "семибоярщина" — політолог
Фото: ukrkozatstvo.com

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що нинішнього року війна на Донбасі не припиниться. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua

— Минулий рік для України був багатим на знакові події, - зазначає експерт. - Насамперед, Євромайдан, захоплення Росією Криму, президентські та парламентські вибори, війна на Донбасі, девальвація гривні. Найголовніше — ми стали воюючою країною, що ніхто раніше не міг передбачити. Великою несподіванкою став стрімкий зріст рейтингу Петра Порошенка, який виграв у першому турі, а потім так само швидко розгубив підтримку виборців.

Як змінилися країна і суспільство?

— Країна змінюється на наших очах. Українці вирвалися з-під авторитарного пресу, не хочуть платити хабарі, вдихнули повітря свободи, дали простір своїм думкам. Зраділи, що їхні вимоги щодо люстрації та зміни влади почали здійснюватися. Хоча цей процес буде довгим і болісним. Ми лише на його початку. Суспільство має й далі тиснути на владу, щоб перетворення ішли швидше.

А політикум?

— Він теж почасти змінився. З політики потроху відійшла частина великого бізнесу та одіозні діячі, яких активісти кидали в люстраційні урни. Парламентські вибори проводилися на конкурентній основі. Якщо раніше депутатів просто призначали, то нині з'явилася реальна конкуренція. У Верховну Раду пройшли громадські активісти, командири батальйонів, люди від народу — такі як Парасюк та Гаврилюк. Менше стало "вічних" нардепів, які сидять у парламенті по 15 років. Загалом парламент оновився наполовину, і це дає шанс сподіватися, що в його роботі буде більше відкритості і менше кулуарності.

Які події минулого року українці можуть зарахувати до успіхів та невдач?

— Перемога Майдану відкрила шлях до зміни корумпованої державної системи з межигір'ями і потаканнями одному клану. І це попри застосування проти мітингувальників водометів та зброї. Народ відстояв курс на Європу і показав себе суб'єктом політики. Але нам не вдалося відділити бізнес від влади. Олігархи не хочуть ділитися своїми статками з народом. Країною фактично керує "семибоярщина". Так завжди буває — при ослабленому президенті країною управляють клани. Вони продовжують використовувати старі схеми збагачення, "доїти" бюджет, контролювати контрабанду тощо. Більшість з них при цьому уникає податків.

Найбільші втрати року — це відторгнення Криму й частини Донбасу. Маємо понад 800 тисяч внутрішніх біженців. Падіння економіки поставило країну на грань дефолту. Державою намагається керувати президент, хоч ми повернулися до парламентсько-президентської форми правління. До того ж він олігарх, у свою команду набирає багатіїв — таких, як глава Адміністрації Борис Ложкін, його заступник Юрій Косюк. Та й на інші посади призначені бізнесмени. Зрозуміло, що жоден мільярдер не думатиме про народ.

Чому досі ніхто не покараний за розстріли на Майдані?

— Фактично відбувається зрада інтересів Майдану. Те, що найодіозніші апологети минулого режиму безперешкодно повтікали з країни, нагадує банальний договорняк з нинішньою владою. Люди, які надавали накази на застосування спецзасобів і бойової зброї, досі розгулюють не лише за кордоном, а й у Києві. Складається враження, що вони вже купили собі індульгенції. Кінець-кінцем це може привести до нового Майдану. Восени він цілком можливий.

Цього року може закінчитися війна на Донбасі?

— Путін намагатиметься будь-якими способами не випускати зі сфери своїх інтересів Україну. Тому тиснутиме з усіх боків. Намагатиметься погіршити міжнародні позиції нашої держави. Здійснюватиме валютні диверсії, щоб ще більше опустити гривню. Вдаватиметься до ескалації напруги на Сході та до терористичних акцій у різних регіонах. Тому сподіватися на швидке закінчення російсько-української війни не варто. Маємо запастися терпінням і готуватися до виснажливого протистояння з північним сусідом. Він випустить нас із своїх рук тільки тоді, коли у самого в хаті запалає пожежа.

Зараз ви читаєте новину «Країною керує "семибоярщина" — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути