субота, 06 серпня 2011 12:22

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Країна знову поділиться на два табори - експерт про арешт Тимошенко

Країна знову поділиться на два табори - експерт про арешт Тимошенко

5 серпня Печерський суд заарештував екс-прем'єра Юлію Тимошенко. ЄС та представники низки міжнародних організацій висловили стурбованість стосовно верховенства права в Україні, а в Європарламенті заговорили про можливі санкції стосовно України.

Віктор Таран, директор Центру політичних студій та аналітики, 34 роки

Чому щодо Тимошенко обрано такий запобіжний захід ?

- Радикально налаштоване оточення президента переконало останнього в доцільності арешту Тимошенко саме зараз, в розпал літніх відпусток, коли більшість людей та політиків перебувають у відпустках. По-друге, сьогоднішній арешт це своєрідний тест влади. Вони хочуть побачити, якою буде реакція міжнародної спільноти та українського суспільства. Від цієї реакції значною мірою буде залежати остаточний вирок Тимошенко. Якщо реакція буде жорсткою – вирок буде м'який, якщо реакції не буде, влада відчуватиме вседозволеність та безкарність. Тоді можна очікувати жорсткого та суворого вироку.

Як це вплине на політичний розвиток,  подальшу ситуацію в БЮТ, в політиці взагалі?

- На БЮТ це ніяк не вплине негативно. Швидше активізує партійців. Зараз партією керує Турчинов, у якого достатньо повноважень для того, аби втримати стабільність в партії. Цей арешт призведе до консолідації українських опозиційних сил, які розуміють що після арешту Тимошенко кожен з них може опинитися за гратами. Вже озвучені заяви Яценюка, Кириленка, Тягнибока, Гриценка, які доволі радикальні. І вони продиктовані розумінням, що кожен, хто спроможеться стати альтернативою владі, буде наступним після Юлі.

Яка буде реакція суспільства та Європи?

- Що ж до ситуації в українському суспільстві, то арешт Тимошенко сприятиме подальшій радикалізації настроїв та поляризації. Країна знову поділиться на два табори. Рейтинги Януковича та Тимошенко вже практично зрівнялися. І це погано для країни, але цілком влаштовує політиків, бо за таких умов простіше конкурувати: не за конкретні дії, а проти конкретних осіб.

Перші заяви, які прозвучали з боку європейських лідерів свідчать про серйозні проблеми, які можуть виникнути на міжнародній арені в України. Як результат відбудеться згортання співпраці з Європейським Союзом. Зважаючи на важкі перемовини, які зараз ведуться з Росією у газовій та інших сферах, та тихе невдоволення з боку останньої над цим судовим процесом, це може призвести до початку економічної та політичної ізоляції країни та її керівництва.

Зараз ви читаєте новину «Країна знову поділиться на два табори - експерт про арешт Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути