неділя, 05 червня 2022 08:25

Спецтема: Війна Росії проти України

"Штати не хочуть повторення Афганістану" – що відомо про нового посла США в Україні
6

Новий посол США в Україні Бріджит Брінк розпочала роботу у Києві
Фото: Громадське
Дипломатичну кар'єру розпочала в Державному департаменті США 1996 року
До призначення в Україні була Надзвичайним і Повноважним Послом США у Словаччині
2 червня посол прокоментувала передачу Україні від США установок HIMARS. Вона наголосила, що командування Збройних сил України буде самостійно ухвалювати рішення щодо дальності ударів
Посол фактично представляє президента іншої держави. Це набагато інший політичний рівень

Новий посол США в Україні Бріджит Брінк розпочала роботу в Києві. Штати три роки були представлені в Україні тимчасовим повіреним. Що означає це призначення і що відомо про Брінк – у матеріалі Gazeta.ua.

30 травня посол США в Україні Брінк вручила вірчі грамоти Міністерству закордонних справ України й розпочала обговорення того, як США можуть підтримати Україну. Дипломатку призначили на посаду посла в Україні 18 травня. Того ж дня над посольством США в Києві підняли прапор на знак відновлення роботи.

Працювала у Східній Європі та Грузії

Дипломатичну кар'єру розпочала в Державному департаменті США 1996-го. У 1997 – 1999 роках була консульським політичним співробітником у посольстві США в Белграді.

У 2005 – 2008 роках обіймала посаду політико-економічного керівника у Тбілісі. Після цього здобула посаду заступника директора у справах Південної Європи в Державному департаменті США.

До призначення в Україні була надзвичайним і повноважним послом США у Словаччині

У 2009 – 2010 роках працювала в президентській Раді національної безпеки як директор з Егейського моря і Південного Кавказу, де Брінк допомагала координувати зовнішню політику США й просувала їхні інтереси у відносинах з Туреччиною, Грецією, Кіпром, Грузією, Азербайджаном і Вірменією.

2011-го повернулася в Грузію як заступниця голови місії посольства США в Тбілісі. З 2014-го до серпня 2015 року обіймала посаду заступника голови місії в посольстві США в Ташкенті.

До призначення в Україні була надзвичайним і повноважним послом США в Словаччині.

Що Брінк говорить про Україну?

Брінк вже розповіла про основні напрямки роботи американської дипломатичної місії в Україні. Серед них, допомогти Україні перемогти у війні проти російської агресії, забезпечити, щоб ті, кому це необхідно, отримували американську гуманітарну допомогу, докласти зусиль, щоб Росія понесла відповідальність за свої звірства й воєнні злочини, контролювати використання військової допомоги США, відновити роботу посольства США в повному складі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Почався кам'яний вік – не було світла, води, газу" – волонтер розповів про ситуацію в Сіверськодонецьку

2 червня посол прокоментувала передавання Україні від США установок HIMARS. Вона наголосила, що командування Збройних сил України самостійно ухвалюватиме рішення щодо дальності ударів. Дальність ураження з цього комплексу сягає до 300 км – тобто потенційно дозволяє бити по території Росії.

4 червня побувала в зруйнованій Бородянці на Київщині. Вона зазначила, що Бородянка "жахливо постраждала".

"Містечко стало свідком звірств, скоєних під час жорстокої війни Росії. Сім'ї, убиті у власних будинках. Це лише зміцнює мою рішучість зробити все можливе, щоб притягнути до відповідальності винних у цих жахливих злочинах", - прокоментувала поїздку Брінк.

Хто був попередником?

До Брінк США в Україні представляла тимчасова повірена Крістіна Квін. Вона перебувала на цій посаді з травня до червня 2019-го та згодом із січня 2020-го до травня 2022 року. З 2019-го до 2020 рік посаду обіймав Вільям Тейлор.

Останнім послом, а не тимчасово повіреним США в Україні ,була Марі Йованович – з 2016-го до 2019 року

Останнім послом, а не тимчасово повіреним США в Україні, була Марі Йованович – з 2016-го до 2019 року. Йованович була однією зі свідків у розслідуванні щодо першого імпічменту Дональда Трампа через тиск на Україну для досягнення власних політичних цілей. Звільнили Йованович зі скандалом. Вона заявила, що Трамп тиснув на Держдепартамент, щоб домогтися її звільнення. Коли прийшов президент США Джо Байден, хвиля призначень була загальмована суперечками в Конгресі, зокрема через "Північний потік-2". Наприкінці минулого року була ескалація на наших кордонах, отже теж було начебто не на часі.

Олександр Хара, дипломат:

"Тривалий час відсутність посла обмежувала інтенсивність діалогу. Тому це призначення позитивне. А до того ж новий посол добре знає наш регіон.

Це вже перезріле питання. Тривалий час були внутрішні політичні моменти у США. Сенат має ухвалити кандидатуру посла. Свого часу Байден міг тривалий час подати кандидатуру посла через внутрішні питання. Зараз з'явилася людина, яку хотів призначити Байден, і ця кандидатура пройшла через Сенат. Україна погодилася. Зараз вдалося подолати всі перешкоди.

Посол фактично представляє президента іншої держави. Це набагато інший політичний рівень

У нас із США є стратегічне партнерство, великий обсяг фінансової і воєнної допомоги. У нас є лендліз. Є слова чиновників США, що Україна має перемогти. Посол всі речі не вирішує, але зараз щодо них буде зручніша комунікація. Тимчасово повірені теж справлялися добре. Але посол фактично представляє президента іншої держави. Це набагато інший політичний рівень".

Володимир Горбач, експерт-міжнародник:

"Три роки відсутність посла Америки в Києві – це погана історія. Яка почалася зі звільнення Трампом Марі Йованович. З того часу функцію посла виконували тимчасово повірені. Це було не надто добре для двосторонніх відносин. Коли змінилася влада, нова адміністрації Байдена не поспішала призначати посла. Мабуть, через певні складнощі у відносинах між президентами.

Призначення посла знаменує остаточну нормалізацію відносин на офіційному рівні

Коли США зрозуміли, що буде війна, посольство США евакуювали з Києва. Тоді посла призначати було не на часі. Нарешті посольство повернулося до Києва, і настав час офіційно оформити призначення. Призначення посла знаменує остаточну нормалізацію відносин на офіційному рівні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає мікрорайону, куди б не прилетів снаряд" - парамедик Єгор Фірсов

Олексій Голобуцький, політтехнолог:

"Американський посол у країні, яка воює, – це очі й вуха президента США. У найважливішій геополітичній грі, де Штати беруть участь. Затримка з призначенням була через те, що Трампа особливо ці питання не цікавили й тоді сильно скоротився дипломатичний штат. Зараз ситуація змінилася. Рік минув з обрання Байдена. За цей час були вибори, потім Афганістан, а тепер Україна. Тому призначення сталося саме зараз.

Деякі питання зараз треба розв'язувати за день практично. Тому завдання надто серйозні

Завдання для посла – налагодити нормальну комунікацію між США та Україною. З наданням лендлізу наша країна стає вкрай важливою не тільки в геополітичному плані, а й у контексті того, що треба буде звітувати про гроші. Деякі питання зараз треба розв'язувати за день практично. Тому завдання надто серйозні.

Американці не хочуть, щоб війна закінчилася, як в Афганістані. Але Штати участь у війні фізично не беруть, дають гроші й зброю. Тому потрібна серйозна комунікація між американською та українською владою. А потім почнеться відновлення країни після війни. І грошей там буде ще більше".

Зараз ви читаєте новину «"Штати не хочуть повторення Афганістану" – що відомо про нового посла США в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути