пʼятниця, 03 серпня 2012 11:45

Спецтема: Луценко за ґратами

"Стан правосуддя настільки поганий, що довго це існувати не може"

"Стан правосуддя настільки поганий, що довго це існувати не може"
Євген Захаров розповів, коли держава виплатить Луценку компенсацію. Фото: www.radiosvoboda.org

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що рішення Європейського суду щодо справи "Луценко проти України" ще не набуло остаточного статусу, тому його поки і не виконують. Рішення ЄСПЛ щодо справи екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка було прийнято 3 липня 2012 року.

ЄСПЛ визнав попередній арешт Луценка таким, що порушує права людини. Зокрема, суд нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини і зобов'язав Україну виплатити Луценкові 15 тисяч євро моральної компенсації.

Правозахисник, Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров пояснив, що рішення ЄСПЛ набуває остаточного статусу через три місяці, після його прийняття:

- Тут є точна процедура. Рішення було винесено 3 липня. Після цього рішення набуває законні сили через три місяці, за умови, що одна зі сторін - або заявник, або уряд - не звернуться до Великої палати Європейського суду з проханням розглянути цю справу. У той же день, як було постановлено рішення ЄСПЛ, у Міністерстві юстиції сказали, що Україна буде подавати заяву до Великої палати з проханням розглянути цю справу. Велика палата може прийняти її, а може і не прийняти, це на її розсуд, бо приймає вона тоді, коли у справі є серйозні питання щодо права. І якщо Велика палата буде вважати, що мало однієї палати і це питання вирішувати потрібно Великою палатою, то вона прийме до розгляду заяву і поставить остаточну крапку. Якщо Верховна палата не прийме до розгляду, або держава так і не буде подавати такої заяви, то за три місяці рішення набуде остаточного статусу.

Які є можливості того, що Велика палата таки прийме скаргу від держави Україна і скільки може її розглядати?

- Питання у тому, чи буде взагалі подавати країна таку заяву. На мій погляд, шансів на її утвердження небагато. Я не бачу особливих підстав для того, щоб велика палата взяла до розгляду цю справу. Бо серйозних проблем права в цій справі немає. Вона прозора і очевидна. Але тим не менше, якщо українська держава буде таки подавати таку державу, то вона буде розглядатися палатою. І це все може бути відтягнуте на якийсь термін. Але я думаю, що розглядатимуть справу доволі швидко.

Наскільки рішення ЄСПЛ обов'язкове для виконання в Україні? Чи виплатить держава моральну компенсацію Луценку?

- Обов'язкове, звичайно. Після набуття рішення остаточного статусу, рішення буде виконано протягом трьох місяців, не має сумнівів. Що стосується іншого — заходи загального та індивідуального характеру спрямовані на те, щоб ці порушення більше не повторювалися. З цим складніше.

Поясніть

- Щодо порушення 5 статті, яка визнана європейським судом — "порушення права на свободу і особисту недоторканність", то новий Кримінально-процесуальний кодекс може це питання врегулювати, коли він набере чинності і буде виконуватися. За новим КПК, якщо його виконувати, таких порушень, які були зафіксовані у цій справі, бути не має. Бо і в інших справах по Україні це основна проблема. Що стосується 18 статті щодо політичної складової справи, то тут набагато складніше. Особисто у нас правосуддя використовується в політичних цілях постійно. Потрібно змінити систему правосуддя, зробити його незалежним. Бо сьогодні воно абсолютно залежне від політики.

В сучасних реаліях це можливо?

- Ніколи не кажи ніколи. В принципі, зараз правосуддя в такому поганому стані, що так довго не може тривати. Існують дуже серйозні суперечності між тим реальним станом, в якому перебуває країна і тими заявами, риторикою, яка використовується при цьому. І ця суперечність не може довго існувати. Вона має бути обов'язково знята. Яким чином — не знаю. Це вже інше питання. Але так довго бути не може.

Чи зможе рішення ЄСПЛ по справі Луценка позитивно вплинути на рішення по справі екс-прем'єра Тимошенко, розгляд якої має відбутися 28 серпня?

- Всі кажуть, що може, та я тут не згоден. Справа в тому, що Європейський суд кожну справу розглядає окремо, за всіма її особливостями. Тому стверджувати, що якщо у Луценка визнали 18 статтю, то і у Тимошенко її визначать, я не можу. Це для мене не є очевидним.

Зараз ви читаєте новину «"Стан правосуддя настільки поганий, що довго це існувати не може"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути