вівторок, 02 жовтня 2012 17:59

США побачили в Україні спостерігачів-самозванців

США побачили в Україні спостерігачів-самозванців
Крістіна Вільфор виступає за те, щоб процес підрахунку голосів також був зафіксований на камери. Фото: lb.ua

Прозорість майбутніх парламентських виборів в Україні залежить не від присутності міжнародних спостерігачів, а від тих, хто організовує і проводить вибори.

Про це сказала директор українського представництва Національного демократичного інституту міжнародних відносин США Крістіна Вільфор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласні адміністрації не витрачатимуть гроші на охорону відеоспостереження на виборчих дільницях

Вільфор також зазначила, що в Україні функціонують групи спостерігачів-"самозванців", які, за її словами, не працюють у відповідності з міжнародними стандартами спостереження.

Американський експерт відзначила, що на попередніх виборах Україні вдалося забезпечити нормальне функціонування міжнародних спостерігачів.

"Чи зробить Україна таке ж на цих виборах - нам належить побачити", - сказала вона.

Вільфор висловила побажання, щоб в Україні не відбувалася делегітимізація міжнародних спостерігачів тими, хто організовує вибори і учасниками виборчого процесу.

За її словами, в українському представництві Національного демократичного інституту позитивно сприйняли заяву президента Віктора Януковича про те, що українська влада має намір забезпечити прозорі демократичні вибори до Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині виборців підкуповують поїздками до святих місць - "ОПОРА"

При цьому Вільфор вказала на те, що спостерігачі вже фіксують в Україні проблеми, пов'язані з формуванням виборчих комісій, проблеми в цілому із законодавчою базою проведення парламентських виборів, з реєстром виборців, факти залякування виборців і використання адміністративного ресурсу.

Вона також вважає, що впровадження відеоспостереження за ходом голосування в день виборів на виборчих дільницях може бути перекреслено непрозорою процедурою підрахунку голосів та іншими порушеннями. На її думку, веб-камери обов'язково повинні записувати і сам підрахунок голосів.

Вільфор нагадала, що Національний демократичний інститут міжнародних відносин США працював вже в 90 країнах світу і брав участь в організації 150 місій міжнародних спостерігачів.

Зараз ви читаєте новину «США побачили в Україні спостерігачів-самозванців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути