середа, 23 серпня 2017 20:25

США не провокуватимуть Кремль "Джавелінами" в Україні - експерт

США не провокуватимуть Кремль "Джавелінами" в Україні - експерт
Максим Ялі: Системи "Джавелін" не залишають жодних шансів ворожої бронетехніці

Головною інтригою майбутнього візиту міністра оборони США в Україну до річниці Незалежності є питання надання Україні летального зброї. А саме протитанкових систем "Джавелін", які не залишають жодних шансів ворожій бронетехніці.

Так вважає експерт-міжнародник Максим Ялі, пише Обозреватель.

"Пентагон вже надав свої рекомендації в Білий дім щодо доцільності поставок летального озброєння Україні ще кілька тижнів тому. Сам міністр оборони Джеймс Матіс багаторазово заявляв про таку необхідність протягом останніх кількох років для стримування Росії на Донбасі. У Конгресі в обох партіях також в цілому підтримують цей крок. Однак є кілька "але", які, з моєї точки зору, зводять такий сценарій вже сьогодні до мінімуму", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна два варіанти на осінь щодо України - Піонтковський

Остаточне рішення прийме Дональд Трамп після консультацій зі своїми радниками.

По-перше, про бажання 45-го президента США налагодити-таки відносини з Кремлем всім давно відомо. І перша зустріч Трампа з Путіним стала тому зайвим підтвердженням. І зараз, коли американо-російські відносини після прийняття чергового пакету антиросійський санкцій знаходяться на "найнижчій точці" з часів закінчення Холодної війни, йти на чергове загострення Трамп напевно не буде.

По-друге, військова ситуація на Донбасі зараз не може бути достатнім обґрунтуванням такого кроку. Адже якщо навіть за найбільш гарячої стадії бойових дій на Донбасі Білий дім не наважився надати "Джавеліни" Києву, коли українська армія в їх украй потребувала, то зараз, коли в бойових зіткненнях за рідкісним винятком не використовується бронетехніка і танки, Білий дім на цей крок тим більше не піде.

По-третє - в адміністрації Трампа, навіть серед так званих "яструбів" прекрасно розуміють, що подібний крок саме зараз буде сприйнятий Кремлем як провокація ескалації конфлікту на Донбасі.

По-четверте, тільки в понеділок відбулася перша зустріч спецпредставника Держдепартаменту США по Україні Курта Волкера з "куратором" Кремля щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Владиславом Сурковим, після якої останній висловив стриманий оптимізм щодо подальших кроків двох сторін по імплементації Мінських угод. Так що оголошення рішення США надати летальну зброю Україні означало б провал подальших спроб знайти дипломатичне вирішення конфлікту.

По-п'яте, непрямим підтвердженням того, що Вашингтон не має наміру, принаймні, зараз, йти на подальше загострення з Кремлем, є згода на призначення новим послом РФ в США Антонова, який знаходиться в санкційних списках ЄС і Канади. А також ряду інших європейських країн за агресію РФ на Донбасі. Адже без згоди з боку Білого дому це було б неможливо ", - упевнений експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вже постачають Україні летальну зброю (ДОКУМЕНТИ)

Максимум, на який ми можемо розраховувати за підсумками візиту міністра оборони США в Україні - це конкретні терміни надання нелетальної зброї, вважає Ялі. А також плани щодо подальшої підтримки США в зміцненні обороноздатності української армії. Наприклад, нових тренінгів від американських інструкторів армійського складу, продовження будівництва морської бази в Очакові.

"З моєї точки зору реальність отримання" Джавелінів" виникне тільки в разі повноцінного наступу військ ДНР і ЛНР на Донбасі вже ближче до середини осені. Зайвий раз провокувати Кремль в Білому домі і Держдепартаменті зараз точно не маєють наміру", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «США не провокуватимуть Кремль "Джавелінами" в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути