вівторок, 20 січня 2015 14:04

США не дасть Україні зброю - The Wall Street Journal

США не дасть Україні зброю - The Wall Street Journal

Минулого тижня секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив у Верховній Раді, що на Донбасі зараз розміщено 8500 військовослужбовців російської регулярної армії, ще 52 тисячі дислоковано з іншого боку кордону.

Про це пише в The Wall Street Journal Джон Винокур, колишній виконавчий редактор International Herald Tribune.

Цифри колосальні, набагато перевищують ті, які звучали раніше "Володимир Путін з кумедною впертістю продовжує заперечувати присутність своїх військ", - додає автор.

Що здатні зробити, теоретично можуть зробити і готові зробити НАТО і ЄС, щоб дати зрозуміти Росії, що їх терпіння не безмежне?

"Як виявилося, ЄС спочатку обговорював ідею піти на поступки", - пише він. Правда, канцлер Меркель скасувала зустріч з Путіним, оскільки "не бачила можливостей для широкого перемир'я в Україні, оскільки Росія і проросійські сепаратисти продовжували порушувати режим припинення вогню", - йдеться в статті.

І все ж верховний представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могеріні запропонувала можливі компроміси. На погляд Винокура, вона "вела себе так, ніби ЄС хоче натякнути, що готовий розглянути справу про УДЗ ще не спійманого крупного злочинця, незважаючи на заперечення, викладені в понеділок главами МЗС з європейської східної периферії, якій загрожує Путін".

Зі свого боку, неназваний "високопоставлений чиновник НАТО" сказав Винокуру: альянс вважає, що Росія поводиться "лицемірно", і НАТО "готується до нової політики стримування (neo-containment). Німці звикають до цього. Правда, не всі".

Однак, на думку Винокура, Путіну знову вдалося загострити суперечності всередині НАТО і ЄС, а також між ними, так що не існує єдиної чіткої концепції дій.

НАТО отримає близько 150 американських танків і бронемашин для розміщення в Східній Європі, але поставки смертоносних оборонних озброєнь з США в Україну "залишаються химерою", як висловлюється автор.

На думку Винокура, адміністрація Обами не враховує той факт, що деякі європейські союзники охоче готові пом'якшити ставлення до Росії.

Президент Франції Олланд сказав, що бажає скасувати санкції, хоча попередня умова - це міцне перемир'я.

Винокур коментує: можливо, Олланд прочитав "відповідь Олексія Навального" - а саме, фразу Навального "Без цих санкцій російська армія була б уже в Одесі" в інтерв'ю Le Monde.

А яка позиція Обами? У грудні він назвав помилковим "уявлення, що якщо посилювати санкції все сильніше і сильніше, то Путін якимось чином передумає".

Екс-повпред США в НАТО Курт Волкер зауважив: "Усі думають, що уникнути конфронтації з Росією - це важливіше, ніж врятувати Україну. Якщо це означає наш відмова від України, так дійсно може статися".

Зараз ви читаєте новину «США не дасть Україні зброю - The Wall Street Journal». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути