Ексклюзиви
субота, 20 серпня 2022 14:29

Спецтема: Війна Росії проти України

США можуть втрутитися у війну в Україні – американський професор назвав умови

США можуть втрутитися у війну в Україні – американський професор назвав умови
Професор політології університету Чикаго Джон Міршаймер назвав умови, за яких США можуть втрутитись у війну в Україні. Фото: kommersant.ru

Нині мало хто уявляє, що збройні сили США візьмуть пряму участь у бойових діях в Україні. Або ж що Росія наважиться застосувати ядерну зброю.

Хоча катастрофічної ескалації можна уникнути, здатність сторін впоратися з цією небезпекою далеко не певна, вважає професор політології університету Чикаго Джон Міршаймер. Про це він пише у статті для американського видання Foreign Affairs.

"Враховуючи, що наслідки ескалації можуть включати велику війну в Європі і, можливо, навіть ядерне знищення, є вагомі причини для додаткового занепокоєння", – йдеться у статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський розповів, чому від нападу Росії на Україну страждає світ

За словами професора, існує ризик, що США можуть втрутитися у війну в Україні.

На його думку, це може відбутися за кількох умов.

Перша – якщо конфлікт не закінчиться протягом року. Тоді Вашингтон може ввести сухопутні війська для допомоги Україні. Інший варіант – якщо РФ досягне значної переваги в Україні. Вашингтон у такому випадку здатний змінити ситуацію, почавши брати участь у бойових діях.

Можлива також навмисна ескалація, за якої Вашингтон проти своєї волі втягується в конфлікт "несподіваною подією", що розгортається висхідною спіраллю.

"Враховуючи рішучість кожної зі сторін досягти своїх цілей, шансів на компроміс мало. Максималістичне мислення, яке зараз панує як у Вашингтоні, так і в Москві, дає кожній стороні ще більше підстав для перемоги на полі бою. Щоб вона могла диктувати умови остаточного миру. По суті, відсутність можливого дипломатичного рішення створює додатковий стимул для обох сторін підніматися по сходах ескалації. Те, що буде далі, може бути чимось справді катастрофічним: рівень смерті та руйнування перевищить рівень Другої світової війни", – пише Міршаймер.

Водночас, за його словами, ця небезпека дає потужний стимул для пошуку дипломатичного врегулювання. Хоча, визнає професор, його перспектив нині не видно.

США надають Україні черговий пакет військової допомоги на $775 млн. Відповідний документ уже підписав президент Джо Байден.

США продовжать надавати Україні військову допомогу, додаткові системи та засоби, щоб вплинути на перебіг війни. Сполучені Штати допомагатимуть українцям "стільки, скільки буде потрібно", заявив державний секретар Ентоні Блінкен.

Зараз ви читаєте новину «США можуть втрутитися у війну в Україні – американський професор назвав умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути