пʼятниця, 25 квітня 2014 18:06

"США хочуть принизити і покарати Путіна" - політолог про санкції щодо Росії

"США хочуть принизити і покарати Путіна" - політолог про санкції щодо Росії
Фото: oko.if.ua

Заява американського сенатора Карла Левіна щодо можливого замороження рахунків "Газпрому" та російських банків в Америці в першу чергу спрямована на публічне приниження президента Росії Володимира Путіна.

Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог Віктор Небоженко.

Один з американських сенаторів заявив про можливість блокування наявних у США рахунків "Газпрому" та російських банків. Яку роль може виконати ця заява?

- У нас неправильне уявлення про роль санкцій США щодо Росії. Мова йде не про економічні збитки, які санкції можуть нанести Росії, і на цій підставі вона припинить війну проти України. Ці санкції мають характер приниження особисто президента Володимира Путіна і Росії вцілому. Це морально-політична зброя, вона - значно гірша і сильніша. Бо дозволяють транслювати покарання Путіна на увесь світ.

Навіщо це США?

- До Путіна приходять друзі і кажуть, що в них відбирають власність, не найважливішу, але, все ж, він не може їм допомогти. Так він виглядає слабким і взагалі безсилим. Саме цього і домагаються Сполучені Штати. Саме цьому присвячене висловлювання президента Барака Обами про те, що Росія не велика країна, а - регіональна. Це дуже образливо, більше, ніж будь-які санкції. Саме цьому присвячений і витік інформації про те, що США можуть заарештувати в Швейцарії 42 млрд доларів особистого статку Путіна. І саме приниженню Росії присвячене висловлювання американського сенатора про замороження рахунків "Газпрому". Тому мова йде не про спробу нанести економічної шкоди, а про те, щоб залякати і принизити. І в Америки це добре виходить.

Чому вирішили діяти саме через "Газпром"?

- Бо це - основний символ Росії. Хочуть створити у тих, хто торгує із "Газпромом", відчуття ненадійності компанії. У "Газпрому" ж більше тисячі замовників та субпідрядників. Уявімо, що завтра вони всі відкривають інтернет і бачать, що у "Газпрому" - неприємності. Не за об'ємом нафти, не через падіння цін на нафту, а через те, що можуть бути заморожені їхні ресурси. Це дуже сильний удар по репутації "Газпрому". Але чисто фізично, думаю, США ніколи не підуть на замороження рахунків.

Це зупинить можливий наступ Росії на схід України?

- Стратегія полягає не в тому, щоб спинити Путіна. Поки що він нічого такого зробив, щоб його треба було спиняти. Чим більше Путін буде лізти в Україну, тим більше ситуація буде нагадувати Афганістан і В'єтнам. І Захід спокійненько на це все дивиться. На жаль, ми для них - майданчик для з'ясування відносин.

США не ставлять за мету спинити наступ Росії?

- Для США зараз головне - покарати Росію. США показують, що вони єдині, хто можуть покарати "поганого хлопчика" Путіна. Це як в американських фільмах - є хороші хлопці і погані. Показують, наскільки Путін поганий для спілкування у світі.

Звісно, це якоюсь мірою розраховано на те, щоб зупинити наступ на Україну. Але, швидше - це таки показове покарання Путіна за те, що він сам насмілився порвати усі міжнародні договори, чого у світі не робили вже багато десятків років.

Зараз ви читаєте новину «"США хочуть принизити і покарати Путіна" - політолог про санкції щодо Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути