Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2015 08:14

США готові приєднатись до "нормандського формату"

США готові приєднатись до "нормандського формату"
business.ua

Сполучені Штати відкриті для участі в переговорному процесі щодо врегулювання конфлікту в Україні та готові приєднатися до "нормандського формату", якщо інші учасники дадуть на це згоду.

З такою заявою виступила в середу в Інституті миру в Вашингтоні помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

"Безумовно, Сполучені Штати відкриті для будь-якого формату, який сторони вважатимуть корисним. Ми заявляли відкрито: якщо країни "нормандського формату" погодяться, що ми можемо відіграти певну роль під час консультацій або за столом переговорів, ми відкриті для цього", - зазначила представник держдепартаменту.

Водночас, за її словами, навіть якщо Вашингтон та Брюссель не задіяні прямо в переговорах, це не означає, що на двосторонньому рівні, а також в плані меседжів для України і Росії, США та ЄС не відіграють суттєвої спільної ролі за лаштунками. Нуланд пояснила: з одного боку, йдеться про підтримку України в економічній, політичній та безпековій сферах, а з іншого - про політику санкцій, якими США та Євросоюз "спільно забезпечують рамки для дипломатії".

Нуланд, крім того, зауважила, що в майбутньому "Сполучені Штати хочуть бачити Україну процвітаючою, демократичною, стабільною та цілісною європейською державою".

Представник держдепу також відповіла на запитання, чому Захід вважає, що військового рішення для конфлікту в Україні не існує, а тим часом у країнах Європи посилюється військова присутність. Так, за її словами, "непередбачуваність того, що зробила Росія спочатку в Криму, а потім на Донбасі", змушує НАТО зміцнювати оборону на сході Європи, "про що раніше ніхто і не думав". Натомість зараз це робити "абсолютно необхідно".

Зараз ви читаєте новину «США готові приєднатись до "нормандського формату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути