Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2020 19:22

Серед нардепів є консенсус щодо декларування. Воно їм, як кістка у горлі

Минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт президента Володимира Зеленського, який пропонує відновити кримінальну відповідальність для чиновників за брехню у деклараціях. Зокрема - за брехню на понад 4 млн грн штрафувати або позбавляти волі до 2 років.

Цього тижня у парламенті з'явився законопроєкт від робочої групи, куди входять всі фракції. Він не передбачає ув'язнення.

Про це з Gazeta.ua говорить колишній заступник генерального прокурора, народний депутат 7-го і 8-го скликань Віктор Чумак.

  Рішення КСУ на користь всьому політикуму, який сьогодні в органах влади, каже Віктор Чумак.
Рішення КСУ на користь всьому політикуму, який сьогодні в органах влади, каже Віктор Чумак.

Що за маніпуляції відбуваються з е-декларуванням? Кому це на руку?

Усім. Серед народних депутатів є консенсус - не треба ув'язнення за брехню у деклараціях. Можливо це і правильно з точки зору відповідності покарання тяжкості злочину. Може бути умисна брехня, а може помилка. У цьому питанні головне, щоб працював принцип невідворотності покарання.

Сьогодні система декларацій не дає можливості молодому депутатському корпусу, який прийшов, легалізувати свої статки. Вони отримують доплати. Їм платять чорний нал. А легалізувати його - неможливо.

НАЗК чітко відслідковує стиль життя високопосадовців. Коли з'явилася система логічного та арифметичного контролю – стала видавати дані щодо нардепів, міністрів. Щодо президента Зеленського, коли він продав-купив облігації внутрішньої держпозики. Це вони знайшли, не президент забув і згадав. Знайшли і йому тихенько сказали.

Тому така система, яка постійно видаватиме невідповідність задекларованого стилю життя, вона їм як кістка у горлі. Тому і є певний консенус.

Це НАЗК знайшло, а не президент забув і згадав

Чи не виглядає так, що рішення КСУ на користь владі?

Рішення на користь всьому політикуму, який сьогодні в органах влади.

Сьогодні у Верховній Раді ну можливо "Голос" і 20 зі "Слуги народу", які не живуть у такому стилі, можуть спокійно прийняти декларування. А всі інші - не сприймають. Воно для них - чужа, їх тисне, ставить під контроль, якого вони дуже не хочуть.

Якщо буде відповідальність за брехню у мільйони без позбавлення волі, то в чому сенс такого покарання?

Вважаю, що більш ефективним покаранням ніж ув'язнення є конфіскація і заборона обіймати посади в органах влади - пожиттєва або на 10-15 років. Це набагато краще покарання, ніж у тюрмі пересидіти. Краще конфіскація незаконно здобутих активів, або про які збрехав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інакше буде зрада найбільшого масштабу - Арахамія пояснив компроміси щодо декларування

Зараз робота НАЗК фактично заблокована. Чим це може обернутися?

Втрачаємо цей рік. Маргіналізується вся система антикорупційних органів. Втрачаємо підтримку європейських партнерів, їхню довіру.

Потрібно внести зміни до Конституції про антикорупційні органи

Що треба прописати у законодавстві, врахувати обов'язково?

Напевно потрібно почати з Конституції. Внести зміни про те, що є антикорупційні органи, які призначаються за порядком, встановленим законом. Або прописати право президента, Кабміну по відношенню до таких органів.

Подивитися, можливо 1,5 мільйона декларантів – забагато. Можливо трохи зменшити перелік, наприклад щодо військовослужбовців, пожежників. Проглянути все законодавство щодо відповідальності – адміністративне, кримінальне. Бо тюрма – це не вихід. Не строгість покарання визначає можливості впливу, а його невідворотність.

У президента є план дій в боротьбі з корупцією?

Ні.

Справа в іншому. Ситуація настільки розбалансована, почав розбалансовувати Петро Олексійович. Коли у 2016-17 роках вносили купу поправок. Зараз владі треба було зібрати робочу групу, написати стратегію, щоб привести все в баланс. Залучити до цього профільні громадські організації.

Чого тоді слід чекати?

Нічого. Нічого не робити - це теж політика. І не вирішувати питання - теж політика. Влада цим і займається.

Зараз ви читаєте новину «Серед нардепів є консенсус щодо декларування. Воно їм, як кістка у горлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути