середа, 10 листопада 2021 14:33

Справа "Роттердам+": активісти обвинуватили екснардепа Чумака в роботі на Ахметова

Справа "Роттердам+": активісти обвинуватили екснардепа Чумака в роботі на Ахметова
У справі змагаються два олігарха, сказав Чумак. Фото: Gazeta.ua

Колишній народний депутат і ексзаступник генерального прокурора Віктор Чумак відкликав апеляційну скаргу на рішення Вищого антикорупційного суду, яким залишили закритою справу про збитки від формули "Роттердам+".

Про це у середу повідомила громадська організація Центр протидії корупції.

Йдеться про апеляційну скаргу на рішення судді Катерини Широкиної, яка 13 жовтня залишила у силі постанову про закриття справи "Роттердам+".

Раніше Чумак подавав скаргу на постанову прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Дениса Демківа, який закривав справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В олігархів є 180 днів, далі будуть рішення РНБО - Малюська

Чумак розірвав договір зі своєю адвокаткою Агією Загребельською, засновницею громадського проєкту "Ліга антитрасту".

"Я попереджав з місяць про це. Там залишились лише заводи Коломойського. Тут ти або активіст, або прокурор. Закривав справу прокурор Денис Демків. Але Демків працював і зі справою Киви по жомовій ямі. Треба дивитись усе в комплексі. Справу "Роттердам+" вже стільки разів закривали", - цитує екснардепа Цензор.НЕТ

Він пояснив це небажанням співпрацювати з олігархом Ігорем Коломойським, котрий намагається відновити справу у власних інтересах.

"Там змагаються два олігархи. Хай змагаються без мене. Я не хочу бути поруч", - сказав.

Тим часом голова ЦПК Віталій Шабунін обвинуватив Чумака у роботі на олігарха Ріната Ахметова.

"У Ахметова розуміють, що рішення судді Широкої має всі шанси не втриматися в апеляції ВАКС і тому знайшли слабке місце - Віктора Чумака. При цьому сам Чумак ще на початку жовтня підтримував свою скаргу, говорив, що справу Роттердам+ закрили незаконно і виступав за її поновлення. Менш як за місяць його позиція радикально змінилася", - написав активіст у Facebook

"У процесі залишаються двоє: ЦПК і заводи Коломойського. З останнім Ахметов домовиться.

Позиція ЦПК - слабка, саме тому, що ми подали заяву про злочин від вас. І тому ВАКС може відхилити нас. Саме тому Ахметову було так важливо домовитися з вами", - заявив Шабунін Чумаку у переписці.

У серпні 2019 року детективи НАБУ повідомляли про підозру Дмитру Вовку, колишньому голові НКРЕКП. Його та ще п'ятьох посадовців підозрювали у зловживанні службовим становищем.

За інформацією бюро, у березні 2016-го члени комісії змовилися з групою компаній та ухвалили формулу "Роттердам+". За нею ціну вугілля для теплоелектростанцій рахували з вартістю його транспортування з Нідерландів. Таких видатків насправді не було.

Електроенергію для споживачів продавали дорожче. За два роки вони переплатили 18,87 млрд грн. Із них 14,3 млрд дісталися групі приватних компаній.

НАБУ у серпні 2019-го надсилала підозри співробітникам компанії ДТЕК олігарха Ріната Ахметова, які за версією слідства були причетні до запровадження формули.

Зараз ви читаєте новину «Справа "Роттердам+": активісти обвинуватили екснардепа Чумака в роботі на Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути