вівторок, 20 березня 2018 08:12

Справа Луценка: забрали паспорт, гроші та пістолет

11 років тому, 20 березня 2007 року, Генеральна прокуратора провела обшук у квартирі Юрія Луценка. Вилучили закордонний паспорт, медичну книжку, гроші та службовий нагородний пістолет. Екс-міністра внутрішніх справ та очільника блоку "Народна самооборона" підозрювали у незаконній видачі 51-ї одиниці вогнепальної зброї. Справу відкрили за двома статтями - зловживання владою і збереження та збут зброї без дозволу.

Під час обшуку адвоката Юрія Мартиненка не пустили до помешкання. Того ж дня Юрій Луценко прибув на допит до прокуратури. Матеріали слідчі залишили у таємниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вперше встановили пам'ятник загиблим в АТО

В офісі "Народної самооборони" 21 березня правоохоронці шукали вибухівку. Знайшли три лотки яєць. Хоча за даними газети "Сьогодні" у під'їзді офісу знаходились три сумки з зброєю. Луценко заявив, що працівники ГПУ грубо сфальсифікували підстави обшуків. Президент Віктор Ющенко назвав справу політичним замовленням. А головною метою - спробу обмежити екс-міністра у пересуванні Україною.

Автор: segodnya.ua
  Обшук в квартирі Луценка проводили о шостій годині ранку
Обшук в квартирі Луценка проводили о шостій годині ранку

21 березня Подільський райсуд Києва призупинив слідство до з'ясування законності порушення ГПУ. Після закриття справи з листопада до грудня 2007-го Луценко пройшов у Верховну Раду шостого скликання першим у списках блоку "Наша Україна — Народна самооборона". З 19 грудня того ж року очолив Міністерство внутрішніх справ в уряді Юлії Тимошенко. Через три роки, 28 січня 2010 року Верховна Рада з третьої спроби звільнила Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ. "За" проголосував 231 депутат з 226 необхідних.

26 грудня 11 спецпризначенців СБУ затримали Луценка під час прогулянки з собакою біля будинку на вул. Старонаводницькій у Києві. Підозрювали в зловживанні владою та привласненні державних коштів. Пізніше, адвокат Ігор Фомін передав заяву Луценка, що його затримали по справі отруєння Віктора Ющенка. Через декілька днів після заяви прокуратура додала до основних обвинувачень участь в отруєнні Ющенка.

"Рішення посадити мене в тюрму прийняв президент Янукович. Виконавець - перший заступник Генпрокурора Кузьмін. Він примусив підлеглих сфабрикувати кримінальну справу та провести незаконний арешт. Багато урядовців "Партії регіонів" схвалювали ці дії. Це помста за пережитий після Помаранчевої революції страх", - казав Луценко.

27 лютого 2012-го Печерський районний суд визнав Луценка винним у перевищенні службових повноважень та нецільовому використанні державних коштів. Засудив до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна, позбавленням права обіймати державні посади протягом трьох років.

Луценко мав сплатити 643 тис. грн збитків державі. Для цього конфіскували машину та квартиру. Покарання відбував два з половиною роки у Менській виправній колонії №91.

Європейський суд з прав людини у липні 2012 року визнав арешт Луценка незаконним. Але тільки 7 квітня 2013-го президент Віктор Янукович підписав прохання про помилування Юрія Луценка. В МЗС сказали, що таке рішення прийняли в рамках декриміналізації та гуманізації українського законодавства. Апеляційний суд у 2012 підтвердив вирок Печерського райсуду щодо участі Луценка в справі Ющенка. Однак на той момент підсудний вже відсидів два роки, які вимагала прокуратура. А за першим вироком — його помилували.

Через три роки, у 2016-му Юрій Луценко став Генеральним прокурором України. Для цього Верховна Рада ухвалила зміни в законодавство, які дозволили людині без юридичної освіти очолювати Генеральну прокуратуру.

Зараз ви читаєте новину «Справа Луценка: забрали паспорт, гроші та пістолет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути