середа, 17 жовтня 2012 16:49

Створити більшість Партії регіонів може завадити явка виборців - політолог

Створити більшість Партії регіонів може завадити явка виборців - політолог
Віталій Бала: комуністи можуть знадобитися ПР у новій Раді. Фото: gazetavv.com

Завадити Партії регіонів створити більшість у новому парламенті може явка виборців та ті українці, які не говорять, за кого голосуватимуть.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала.

Експерт переконаний, що будь-яка серйозна політична сила говорить про те, що безсумнівно створить у новій Верховній раді більшість, бо це позитивно впливає на виборців.

"Безумовно, що будь-яка політична сила і її представник ніколи не скажуть, що вони не зможуть сформувати більшість. Це абсолютно правильний хід з точки зору агітації за себе, тим більше, напередодні виборів. Тому вони говорять про це, як про доконаний факт, щоби ні в кого не було сумнівів. Бо як правило, достатньо велика частина людей, які вагаються, можуть піти і віддавати свій голос за переможця, щоб мати відношення до переможців. Тому технологічно це абсолютно виправдано", - пояснив він.

Водночас, щодо Партії регіонів, то вже 29 жовтня буде зрозуміло, скільки вона набере мандатів.

"Ситуація не настільки однозначна. Бо є дві великі проблеми для того, щоб це втілити в життя. Перше — це явка. Тобто, якщо явка будуть такою, яку малюють — 60% і менше, це достатньо серйозно вдарить по Партії регіонів. Бо той же Донбас — Донецька і Луганська область, - складають близько 15% всіх її голосів в Україні. Уявіть, якщо приходить 60%, це мінус 5-6%. І в цьому сенсі треба розуміти, що суттєво позначиться на результаті, - підкреслив політолог. - Якщо на день виборів питання з явкою не буде вирішено, то буде серйозна проблема".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ідея "Батьківщині" щодо підписання угоди про коаліцію - це крок у відповідь УДАРу" - експерт

Бала додав: "Друга проблема — це позиція тих людей, які не визначилися, чи не говорять, за кого голосуватимуть. Як правило, люди, які голосують за владу, не відмовляються про це говорити. І це не залежно від того, хто саме при владі".

Крім того, за словами експерта, треба враховувати мажоритарну складову виборів. "Мажоритарні вибори не настільки однозначні, як про це говорять. І Партії регіонів потрібно буде домовлятися із самовисуванцями, які потраплять до парламенту, для того, щоби утворити більшість", - зауважив він.

Бала підкреслив, що наразі є всі підстави, щоби ПР сформувала у наступній Раді більшість, але до цього їй треба буде вирішити всі ці питання.

"Якщо вони ці питання не вирішать, то їм буде дуже не просто самим сформувати більшість. І тому їм комуністи можуть серйозно знадобиться", - додав політолог.

Зараз ви читаєте новину «Створити більшість Партії регіонів може завадити явка виборців - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути