пʼятниця, 09 червня 2023 09:32

Шольц, Дуда і Макрон обговорять членство України у НАТО та гарантії безпеки

Шольц, Дуда і Макрон обговорять членство України у НАТО та гарантії безпеки
У НАТО немає консенсусу щодо прагнення України вступити. Фото: eastnews.ua

Наступного понеділка канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда приїдуть до Парижа на переговори з президентом Франції Еммануелем Макроном.

Очікується, що вони говоритимуть про прагнення України до членства в НАТО і гарантії безпеки напередодні саміту Альянсу в липні, повідомляє Politico з посиланням на французьких посадовців.

Макрон минулого тижня закликав надати Києву "сильні, конкретні і відчутні" гарантії безпеки. Вказав, що Україні треба запропонувати "шлях до членства" у НАТО.

Польща неодноразово закликала надати Україні сильні гарантії безпеки. Дуда у вівторок зустрівся з кількома лідерами східноєвропейських держав-членів НАТО, щоб обговорити війну в Україні та її прохання про вступ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми цього не просимо": Кулеба прокоментував ймовірність введення військ НАТО в Україну

Поки існує широке розуміння того, що Україна не вступить до Альянсу під час війни з Росією. Але члени НАТО розділилися в думках щодо реакції на нинішнє прагнення України до членства.

Французький дипломат розповів, що члени НАТО повинні надіслати Росії потужний сигнал у той час, коли Україна розпочинає контрнаступ.

"Якщо ми не знайдемо рішення, яке задовольнить усіх, існує ризик того, що ми не досягнемо єдиної заяви, а це, очевидно, було б найбільшим подарунком, який ми могли б зробити Росії", – сказав анонімний дипломат.

Очікують, що лідери також обговорять європейський суверенітет і оборону.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що окремі країни НАТО можуть захотіти розмістити свої війська в Україні. Це може відбутися, якщо держави-члени Альянсу, включаючи США, не нададуть відчутних гарантій безпеки Україні на саміті у Вільнюсі.

Як приклад Расмуссен назвав Польщу та країни Балтії. За його словами, для України було б цілком законно звернутися за такою військовою допомогою.

Зараз ви читаєте новину «Шольц, Дуда і Макрон обговорять членство України у НАТО та гарантії безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути