вівторок, 18 вересня 2012 08:35

Сьогодні відкривається 67 сесія Генеральної Асамблеї ООН

Сьогодні відкривається 67 сесія Генеральної Асамблеї ООН
Фото: i-g-t.org

Генеральна Асамблея ООН - головний форум всесвітньої організації з представників 193 держав - збереться у вівторок на 67-у сесію, щоб протягом року розглянути 168 питань порядку денного від міжнародної безпеки, миротворчості, боротьби з тероризмом і наркотиками до повернення втрачених культурних ценностей. Головуючим 67 -ї сесії Генасамблеї ООН буде колишній міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч.

З 25 по 29 вересня в рамках Генасамблеї запланована загальнополітична дискусія за участю глав держав і урядів, міністрів закордонних справ різних країн. З російської сторони очікується участь міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За час війни загинули до 30 тис. сирійців

Однією з головних тем сесії стане ситуація на Близькому Сході, в тому числі в Сирії, де вже півтора роки не припиняються бої між силами уряду і опозиції. За деякою інформацією, що надходить до ООН, за час цього конфлікту загинуло понад 20 тисяч осіб.

Як вже було оголошено раніше, Рада Безпеки намітила провести 26 вересня міністерську зустріч, на якій буде обговорюватися сірійське врегулювання. Спецпредставник ООН і Ліги арабських держав по Сирії Лахдар Браха інформує Раду Безпеки про свої недавні контакти в Дамаску, і, можливо, буде прийнято план виходу з кризи.

На нинішній сесії не виключені дебати навколо поданої рік тому заявки на членство в ООН з боку палестинців. Планується проведення зустрічей "квартету" з близькосхідного врегулювання (Росія, Євросоюз, США і ООН), а також міністерської "шістки" з ядерної проблеми Ірану (Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина).

Як повідомив в Москві журналістам заступник глави МЗС РФ Геннадій Гатілов, російська сторона "планує заявити про безпідставність нарощування санкційної тиску на Іран і тим більше про постановку питання про нові рестрикції щодо цієї країни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН вибирає нового спецпредставника по Сирії

До порядку денного включені також питання положення в Афганістані, необхідність зняття блокади Куби з боку США, роль алмазів в розпалюванні конфліктів, положення в гарячих точках Африки - Сомалі, Судані, Малі.

Реформування ООН і її фінансове становище також буде обговорюватися протягом року Генеральною Асамблеєю, в тому числі проблеми фінансування миротворчих операцій в різних частинах світу.

ГА ООН, заснована в 1945 році, відіграє роль головного дорадчого, директивного і представницького органу всесвітньої організації.

Асамблея є форумом для багатостороннього обговорення всього спектру міжнародних проблем, про які йдеться в статуті ООН. При цьому вона також бере участь у процесі встановлення норм і кодифікуванні міжнародного права.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відкривається 67 сесія Генеральної Асамблеї ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути