четвер, 04 квітня 2013 18:38

"Сьогодні міліція б'є нас, завтра вбиватиме наших дітей" - у Черкасах мітингували проти свавілля міліції
8

Фото: Фото: Інна Іщук

3 квітня депутат Черкаської обласної ради Олександр Сінгаєвський приїхав давати свідчення у Соснівський РВ УМВС України в місті Черкаси. Йому зламали палець під час штурму опозицією сесії облради 22 березня. Підтримати депутата прийшли керівники опозиційних партій області та народний депутат Костянтин Бондарев.

О 16.10 біля Соснівського райвідділу міліції збирається кілька осіб. Дехто тримає в руках прапори ВО "Батьківщини".

Одному депутату поламали палець, коли він хотів пройти до обласної ради. Звєрство яке! Звєрі! Соснівський РВД нічого не робить абсолютно. Але ж якщо мовчати, то що буде? Ми тоже тоді були під облрадою. Стояли там дідусі, бабусі, які своїми руками робили сходи у приміщенні, а тепер їх не пускають. Вистроїли в касках і дітей, стоять усміхаються. Питаю їх: чого не на лекціях, хто це вас зняв? Зараз прийду додому і передзвоню на гарячу лінію, чого на лекціях не сидять, - обурюється вчителька Людмила Долгополова, має 53 роки педагогічного стажу.

Поміж людьми ходить вусатий чоловік у кепці, читає електронну книжку.

Я участвую у всіх акціях і возмущьон діями влади, міліція толпами прилазить на такі акції, просто стоять і не дають змоги висловитися, - Володимир Сіндюков, 65 років. – Міліція не народ, а відморозків захищає.

Міліція зараз у такому положенні, що вони повинні вислужуватися. А вислужитися можна так: нанести комусь вред, залякати, а ця влада, як і комуністична, хоче обманути і заклякати, - приєднується до розмови Валерій Харченко, 71 рік. - Методи вертаються. Зараз, як у 37 році: коли вирішувала тройка. Сказали, що ворог народу, і не докажеш – взяли і розстріляли. Молодь інертна, бо з підручників повикидали правдиві моменти. Питаю, чи ходили на вибори? А вони: ні. То хто ж? Я за вас буду ходити?

До людей підходить 64-річний Василь Юрко. Від нього чути запах алкоголю.

Хоч трошки і випив, але все одно прийшов. Геть і побритися не встиг. У невістки день народження, тільки сіли за стіл, але я кажу, що підтримувати людей піду. Чим зможу звалити цю влади, тим і помагатиму. Люди біднішають і біднішають, а син Яника набрав мільярди. У мене один лідер: Тягнибок. Я українець і цим все сказано. Мій дід казав: хай живе кацап на Україні, тільки капості не робить, - емоційно розповідає Василь Максимович. – Молодь пасивна. Мені сподобалося одне: коли акцію проводили проти Тулуба. Пішов на перекур, стоять діти. Дівчина мені: "Слава Україні". Відповів їй "Героям слава!". Знаю тепер, що майбутнє є. Коли їх заганяють, а вони в спротиві. Я весь квартал тут переконав, що на наступних виборах голосуватимуть тільки за Тягнибока.

А Ющенко – це ворог України № 1. Це така гидота, яку в Черкасах ненавидять більше всього. Без Юлі він ніхто.

Та він пішов на зміну Конституції, щоб не було громадянської війни, - захищає політика Юрко. - Для мене він лідер, бо поставив пам'ятник студентам під Крутами...

Та це показуха, - відмахується Харченко.

І за Голодомор боровся. Пам'ятники заставив всім. Мені приємно, що зняли цього лідера (має на увазі пам'ятник Леніну в Черкасах). А я бачу у вас ментальність хохла, не українця. У нас на Україні 10 – 15 % українців, а решта хохли: "Моя хата скраю, я нічого не знаю".

Не можна Ющенку вірити, бо він всіх нас продав. Через то ми мучимося, - почувши дискусію, приєднується до розмови Тамара Григорівна Кравченко, 73 роки. – Оцей бардак, що робиться. Оці морди... Янукович і його бригада – не можна ні на кого дивитися із його команди. Я виключаю телевізор, тільки хтось із "регіоналів" виступає. І бачте, що їх не здвинеш. Якби ж народ не спав, а він спить... У мене такий контингент, що всі больні, хворі. Я ж і на майдан їздила. Мій портрет в Облдерж висів при Черевку (колишній губернатор). Хотіла попросити забрати на пам'ять, та забулася.

О 16.40 до мітингувальників підходить Ромащен Євген. Махає газетою, яку тримає в руках. Просить уваги.

Зараз тут розслідується заява щодо мого побиття майором міліції, який вимагав, щоб я віддав йому будинок. Бив мене, покалічив, кришив мені зуби. Коли збивав з ніг – поламав ребра, відбив почку. Зараз мою справу віддали розслідувати молодшому лейтенанту... - люди заспокоюють чоловіка.

Для мене це не влада. Бо це влада бандитів, народу для них не існує, лише власні бізнес інтереси. Я не боюся виходити на вулицю, втрачати немає що, - каже Віктор Цимбал, 52 роки. – Якщо все так і буде, то скоро народ синій буде ходити: тільки не з флагами синіми, а синій (має на увазі зіп'ється). У своїй країні ми зайві. Електоратом нас називати це дуже напищено. Ми бидло для них, яке заважає жити.

Якщо буду з ціпком й прийдеться йти воювати – піду, - каже Василь Юрко. - Перший Кучма почав валяти. Я почув негласно, що Ахметов позашлюбний син Кучми. Дивлюся на їхні обличчя, носи, рижуваті обоє – бачу схожість. От він і продав Ахметову всі наші акції.

Поки ми будемо так шептатися по вуглах, то нічого не зміниться.

Коли наш Олійник (Володимир Олійник - "нардеп-регіонал"- ред.) приїжджав в Черкаси виступав, а я кажу йому: "Володимире, за такого як ти, Шевченко писав: за шмат гнилої ковбаси ти рідну матір продаси, не те, що Україну". Він так зиркнув, а я розвернувся і пішов.

О 16.50 до учасників приєднується голова обласного осередку партії ВО "Батьківщина" Анатолій Бондаренко, депутатка облради Наталія Старікова, очільник черкаського ВО "Свобода" Юрій Ботнар. До гурту підходить депутат міської ради Микола Булатецький.

Кого будемо призначати начальником міліції? – починає жартувати з присутніми. Люди перед воротами міліції розгортають плакат: "Сьогодні міліція б'є нас, завтра вбиватиме наших дітей". До учасників виходить начальник міліції Руслан Висоцький:

Хто організатор групи? Я не проти вашого мітингу, мене цікавить плакат. Хто відповідатиме за плакат?

А що, там неправда? Я потерпів від ваших дій. Це ж ваші працівники надівали мені наручники і везли в наркодиспансер, - виступає Булатецький. - Порвали сухожилля, підірвали хребет. Порушили справу щодо руйнування турнікетів. Ви чули що-небудь про Пукача? Який відрізав Гонгадзе голову.

Та це ж давно було... – відповідає начальник.

Бондаренко починає голосно казати "Ганьба". Кілька осіб повторює, більшість не підтримує. Згодом до Соснівського РВ УМВС під'їжджає народний депутат Костянтин Бондарев та постраждалий депутат обласної ради Олександр Сінгаєвський із загіпсованою рукою. Жінки дають йому макет забинтованої руки, зробленої із пінопласту. На ній напис "Міліціє, не виконуй злочинних наказів".

Замість того, щоб будувати дороги, бо на Черкащині їх взагалі немає, місцева влада влаштовує бійки з опозиціонерами. Я бачив, як депутатів не пускали на засідання. Я вперше бачу таке. Невідомі особи погрожували мені вбивством. Замість того, щоб шукати людей, які ламали пальці, нас викликають на допит. Дуже демократична ситуація, - говорить Бондарев.

За декілька днів після того, як зламали палець, я хотів звернутися до міліції із запитанням, чому вони блокували вхід на сесію. Не знаючи до кого звернутися, відкриваю сайт Управління внутрішніх справ в Черкаській області й бачу людину, яка зламала мені пальця – це заступник начальника управління УМВС області.

Це саме та людина, яка погрожувала мені й пропонувала не займатися політичною діяльністю на Черкащині. А якщо тут займатимусь, то мене обіцяли убити, - продовжує Бондарев. Дякує за підтримку, йде до приміщення.

І оце ж таке старе бабйо знову буде голосувати за комуністів. Як можна за них голосувати? - каже жінка, яка тримає плакат.

А хочуть ковбаси по 2,10 — відповідає їй інша.

Микола Булатецький починає скандувати: "Дернового - в відставку!". Люди підхоплюють, хором повторюють. Через кілька годин розходяться.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні міліція б'є нас, завтра вбиватиме наших дітей" - у Черкасах мітингували проти свавілля міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути