четвер, 04 липня 2013 17:31

Сьогодні депутати зареєстрували новий законопроект про мирні зібрання

Сьогодні депутати зареєстрували новий законопроект про мирні зібрання
Фото: www.pravda.com.ua

У четвер у Верховній Раді був зареєстрований законопроект про свободу мирних зібрань.

Відповідний документ міститься на сайті парламенту під номером 2508а, повідомляє Українська правда.

Під законопроектом поставили підписи 8 представників фракцій влади та опозиції – Андрій Шевченко, Юрій Мірошниченко, Григорій Немиря, Сергій Тігіпко, Iштван Гайдош, Мустафа Джемілєв, Iрина Луценко, Василь Самойленко.

За словами авторів, законопроект узгоджений як з представниками влади (Адміністрація Президента, Мін'юст, МВС), так і з представниками громадянського суспільства. Автори наполягають, що документ містить ряд позицій, які включені за наполяганням громадських активістів, – він гарантує право на контрзібрання, передбачає заборону на проведення зборів виключно через суд і в обмеженій кількості випадків і т. д.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк вважає що Копиленко стане новим Ківаловим

"В Україні дедалі частіше порушується право на мирний протест. Уже в цьому році маємо сотні судових заборон на вуличні акції, місцева влада на свій розсуд обмежує мирних зібрання – ігнорувати це не маємо права", - сказав один з авторів Шевченко.

До розробки залучалися експерти Міжнародного фонду "Відродження", Харківської правозахисної групи, УНЦПД, Центру політико-правових реформ.

"Закон встановлює чіткий і вичерпний перелік підстав для обмеження мирних зібрань, що має покласти край необгрунтованим судовим заборонам", - переконані автори.За їх словами, закон передбачає, що неповідомлення чи несвоєчасне повідомлення про мирні збори не є підставою для їх заборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР кажуть, що Янукович не виступатиме в Раді у п'ятницю

Проект також передбачає можливість спонтанних зібрань відповідно до європейських стандартів.

Раніше повідомлялося, що 11 травня Європейський суд з прав людини у своєму рішенні у справі "Вєренцов проти України" зобов'язав Україну законодавчо закріпити право на мирні збори. Нагадаємо, також, що 13 червня Окружний адміністративний суд Києва на сім місяців заборонив всім без виключення громадянам України проводити акції на вулицях Банкова та Лютеранська.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні депутати зареєстрували новий законопроект про мирні зібрання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути