понеділок, 08 грудня 2014 15:26

Події у Вінниці — перший крок до "озброєного" Майдану — експерт

Події у Вінниці — перший крок до "озброєного" Майдану — експерт
Фото: Анна Бова

Протести у Вінниці зумовлені конфліктом голови ОДА та голови облради, за якого вписалася "Свобода". Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Місія правих в українській політиці - зміцнювати те, проти чого вони на словах борються. І саме тому я не здивований появою на місці подій російських телевізійних каналів", - зауважив експерт.

Він також вважає, що події у Вінниці - дзвіночок для Порошенка.

"Вертикальний конфлікт між верхами та низами українського суспільства на Майдані не вичерпаний. І головний ризик наступного 2015-го року — силове продовження цього конфлікту. А які ситуації будуть накладатися: чи розбіжності між головою облради і облдержадміністрації, чи конфлікт між Порошенком і Коломойським — це вже нюанси. Події у Вінниці - це дзвіночок для Порошенка. Він нагадує про те, що занадто велика ціна запланованих реформ може спровокувати досить бурхливі політичні події. Йдеться про можливе продовження того, що було на Майдані, але в іншій формі. Тому що в країні зараз дуже багато людей зі зброєю, які звикли до прямих дій. І вони танцювати не будуть", - наголосив Золотарьов.

Експерт також не відкидає того, що конфлікт в українському середовищі вигідний Путіну.

"Не досягши власних цілей військовими засобами, він робитиме ставку на розхитування ситуації в Україні. А українські політичні реалії нададуть для цього масу нагод. Проте навряд чи, конфлікт у Вінниці влаштований Путіним. Хоча журналісти російських каналів з'явилися на місці подій досить своєчасно і це показово. Але не потрібно знімати відповідальність і з української влади. Тому що вона сама підживлює подібні конфлікти", - зауважив політолог.

Нагадаємо, що 6 грудня у Вінниці відбувся "штурм" облради. Під час сутичок з правоохоронцями, які охороняли будівлю, постраждало не менше 14 осіб. Активісти спочатку протестували проти відставки голови облради Сергія Свитка, а потім почали вимагати відставки вінницького губернатора Анатолія Олійника.

Також стало відомо, що безлади можуть розпочатися і в Запоріжжі. За інформацією, міського голови Запоріжжя Олександра Сіна, нібито, в середу, 10 грудня, озброєні бойовики готують силове захоплення міськради. Також плануються сутички в центрі міста. 

Зараз ви читаєте новину «Події у Вінниці — перший крок до "озброєного" Майдану — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути